Faszerowana papryka – pysznie i zdrowo!
Czerwona, zielona, żółta, a nawet pomarańczowa – papryka. Warzywo, które zarówno dobrze smakuje jak i wzmacnia siły witalne. Drugi miesiąc wakacji to świetny moment na kulinarne eksperymenty z papryką w roli głównej.
Nasza propozycja na ciekawy obiad lub kolację to papryka faszerowana mięsem mielonym i makaronem w postaci ziarenek ryżu.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g
- Łopatka wieprzowa – 200 g
- Boczek wędzony – 200 g
- Cebula – 3 szt.
- Olej – 3 łyżki
- Masło – 1 łyżka
- Świeża, kolorowa papryka – 6 szt.
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Sól, pieprz (czarny i ziołowy)
Wykonanie:
- Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na oleju.
- Dodajemy grubo zmielony boczek i łopatkę i dusimy przez chwilę na patelni razem z cebulą.
- Następnie dodajemy przyprawy.
- Ugotowany makaron dodajemy do mięsa.
- Do farszu dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz masło.
- Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy.
- Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środki, napełniamy farszem, a następnie przykrywamy dekielkiem.
- Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.
Smacznego!
Przepis został opracowany przez Roberta Muzyczkę – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Dodaj komentarz