Kuchnia kurpiowska słynie z prostoty i naturalności. Jej znakiem rozpoznawczym są bardzo wyraźne i ostre smaki, które odnaleźć można także w… tradycyjnych ciasteczkach Fafernuchach! Umiejętność wypieku tego przysmaku jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa Pfefferkűchen, co oznacza, że przepis zawitał do nas z Zachodu.

Mimo że połączenie słodkiej marchwi z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek. Zrobione dla bliskich ot tak… prosto z serca będą miłą kulinarną niespodzianką.

Fafernuchy

Składniki:

  • fafernuchy300g marchwi startej na małych oczkach
  • 300g mąki żytniej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj starte marchewki i cukier. Duś na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok.
  2. Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy. Wyrabiaj ciasto w kształcie grubego wałka.
  3. Pokrój wałek na ukos, na kawałki przypominające duże kopytka.
  4. Przełóż na blachę i piecz w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Więcej przepisów na oryginalne wypieki znajduje się w Wielkiej Księdze z Wypiekami – Prosto z serc polskich regionów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF