Europejski Dzień Śniadania – pan a la catalana czy włoskie cornetto?
Aż 80% Polaków dzień rozpoczyna od śniadania[1]. Niestety, nie zawsze śniadanie dostarcza organizmowi tego, czego on potrzebuje. Jak radzą sobie z tym posiłkiem mieszkańcy innych krajów? Europejski Dzień Śniadania, który obchodzimy 24 kwietnia, to świetna okazja, aby odbyć podróż po zakątkach Starego Kontynentu w zaciszu własnej kuchni i poszukać inspiracji na ten najważniejszy posiłek dnia.
Europejski Dzień Śniadania to świetna okazja, aby zastanowić się, czy wszystko, co trafia rano na nasze talerze jest pełnowartościowym posiłkiem. Na polskich stołach od wielu lat króluje jajecznica z przeróżnymi, mniej lub bardziej wyszukanymi, dodatkami. Boczek, kiełbasa i duża ilość cebuli smakują wybornie, ale nie zawsze są zdrowe dla naszego organizmu. Inspiracji może być wiele – od kanapek do owocowych i warzywnych smoothie. Na stołach zaczęły królować słodkie bułeczki lub croissanty, popijane aromatyczną kawą. Aby śniadanie nie stało się nudnym obowiązkiem, wartoposzukać pomysłów na urozmaicenia tego najważniejszego posiłku na dobry początek dnia. Jak wyglądają śniadania w innych częściach Europy?
Hiszpańskie pan a la catalana
Podczas śniadania hiszpańskiej rodziny królują przede wszystkim słone smaki i nieco cięższe potrawy. Klasyczną potrawą śniadaniową jest pan a la catalana, czyli tosty, maczane w oliwie i nacierane czosnkiem, solą. Niekiedy towarzyszy temu żółty ser lub szynka. Co ciekawe, Hiszpanie praktycznie nie znają tradycji nakładania na kanapki plasterków pomidora. Według mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego przecięcie pomidora na pół i wtarcie go w przygotowaną kanapkę jest zdecydowanie lepszym i smaczniejszym pomysłem.
Włoskie cornetto
Jednym z najsłynniejszych śniadań jest to, podawane we Włoszech. Pierwszy posiłek dnia mieszkańców Półwyspu Apenińskiego to najczęściej cornetto – rożek, który może być wypełniony różnego rodzaju marmoladami, czekoladą, kremem, ale istnieją również odmiany, przygotowywane na słono. Obok cornetto, często na stołach mieszkańców Włoch, goszczą słodkie bułeczki, posmarowane dżemem lub kruche ciasteczka. Niezwykle istotnym dopełnieniem całości jest aromatyczna kawa w wielu odmianach. Jedną z najsłynniejszych jest latte macchiato, którą przygotowuje się kolejno, spieniając ciepłe mleko i dolewając odrobinę espresso. Przepyszną kawę można mieć przygotowaną z dokładnością co do minuty, ustawiając uprzednio ekspres z linii Expressionist Collection na konkretną godzinę. Czy można lepiej zacząć dzień?
Francuskie croissanty
Francuskie śniadanie jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszym nie tylko w Europie, ale na całym świecie. Kto choć raz w życiu nie spróbował croissanta lub bagietki? Śniadania z ojczyzny Napoleona są zazwyczaj niezbyt obfite i zjadane na słodko,stąd często możemy się spotkać z nazwą le petit déjeuner sucré. Rogalik lub bagietkę smaruje się konfiturami, a wszystkiemu zazwyczaj towarzyszy świeżo parzona kawa. Tradycjonaliści poranną kawę piją z szklanych miseczek (un bol), w których często maczają pieczywo spożywane na śniadanie.
Szwedzkie pannkaka
Szwedzkie śniadanie to przede wszystkim naleśniki, czyli pannkaka, które podobnie jak włoskie cornetto, mogą być przygotowywane zarówno na słodko z dodatkiem dżemu, owoców, bitej śmietany, jak i na słono z wieprzowiną. To, co różni szwedzkie naleśniki od polskich, to fakt smażenia ich nie tylko na patelni, ale również wypiekania w piekarniku. Ten sposób jest popularny nie tylko w kraju ABBY, ale również w innych krajach skandynawskich. Szwecja to nie tylko pyszne śniadania, ale również kultura picia kawy. Najsłynniejszym napojem, który podnosi ciśnienie we krwi, bez wątpienia jest kawa Gevalia.
Islandzki skyr
Jedną z najsłynniejszych potraw Islandii jest skyr, czyli potrawa konsystencją plasująca się pomiędzy serem, a jogurtem. Jego przygotowanie jest bardzo kłopotliwe, dlatego współcześnie kupuje się go w sklepach. Tradycyjny sposób przyrządzenia tej potrawy trwa kilka dni i polega na kilkukrotnym mieszaniu mleka i twarogu, leżakowaniu, a na końcu przecieraniu całości przez sito. Skyr spożywa się z mlekiem oraz dodatkami, takimi jak sól, cukier, dżem, owoce – wszystko zależy od upodobania.
Solidne śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia i podstawa dobrej diety. Dbanie o jakość posiłków sprawi, że nie będziemy szukać okazji do zjedzenia przekąsek. Jak duża jest skala „podjadania” pokazują badania CBOS, które wykazały, że aż 72% ankietowanych sięga po słodycze, chipsy czy chrupki[2]. Przełożenie europejskich śniadań na polskie warunki nie musi być trudne. Kolekcja Electrolux The Expressionist Collection nie tylko ułatwi przygotowanie śniadań z różnych części Europy, ale również znacznie przyspieszy cały proces. Aromatyczną kawę pomoże zaparzyć ekspres do kawy, którego pracę możemy ustalić z dokładnością co do minuty. Idealne tosty pozwoli wypiec toster, który automatycznie zmniejszy czas pieczenia drugiej i kolejnych porcji grzanek, dostosowując się do stopnia jego nagrzania.Dla miłośników zielonej herbaty świetny będzie czajnik, który podgrzeje i będzie utrzymywał pożądaną temperaturę wody.
Więcej informacji: www.electrolux.pl oraz www.facebook.com/electroluxpolska.
[1] Badanie “Zachowania żywieniowe Polaków” realizowane przez CBOS w sierpniu 2014 roku
[2]Badanie “Zachowania żywieniowe Polaków” realizowane przez CBOS w sierpniu 2014 roku
Dodaj komentarz