Stare przysłowie mówi: „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi”.Pożywne śniadanie to solidna dawka energii – szczególnie wtedy, gdy przed nami dzień wypełniony pracą, obowiązkami domowymi czy nauką.To co zjemy rano w dużej mierze może mieć wpływ na nasz nastrój i nastawienie na cały dzień. Dlatego powinniśmy przykładać większą wagę do tego, co jemy na śniadanie!Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” przypomina nam o roli pierwszego posiłku z okazji zbliżającego się Europejskiego Dnia Śniadania, który przypada już 24 kwietnia.

Zboże smakuje i inspiruje_ŚniadanieZ wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”[1] wynika, że najpopularniejsze na polskich, śniadaniowych stołach jest pieczywo – aż 89% respondentek wskazało ten produkt zbożowy na pierwszym miejscu. Tuż za nim znalazły się płatki śniadaniowe. Według badania większość respondentek pamięta o śniadaniu, a aż 32% spożywa śniadanie razem ze swoimi dziećmi! Oznacza to, że śniadanie jest dla nas ważnym posiłkiem, jednak jak sprawić, żeby było również wartościowym i dawało nam energię ma cały dzień?

Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem.Po nocnej regeneracji, organizm aby ruszył pełną parą, potrzebuje witamin i składników odżywczych. Niestety coraz częściej Polacy jedzą w biegu lub w ogóle rezygnują ze śniadania, a to wielki błąd. Poranny posiłek wpływa także korzystnie na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu całego dnia. Co wybierać na śniadanie? Proponuję kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, omlety zbożowe lub płatki śniadaniowe z owocami i jogurtem. Pamiętajmy również o drugim śniadaniu. Idealne do tego będą własnoręcznie upieczone ciasteczka zbożowe i szklanka sokuprzekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

Europejski Dzień Śniadania już 24 kwietnia, pamiętajmy o śniadaniu nie tylko wtedy, ale każdego dnia!Pomysły na pełnowartościowe posiłki oraz więcej informacji dotyczących produktów zbożowych i kampanii znajduje się na stronie:http://kfpz.pl/blog-kampanii

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

Śniadaniowy placek zbożowy

Składanki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • banan
  • jajko

Pancakes with banana & walnut on wood background .

Dodatki:

  • ½ szklanki orzechów
  • szklanka soku

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy płatki z jajkiem i bananem pokrojonym w kostkę. Smażymy placek na odrobinie oleju. Podajemy z orzechami i szklanką soku.Smacznego!

[1]Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF