Esencja wyrazistego smaku bazylii w Pesto alla Genovese marki Grand’Italia
Bazylia to niekwestionowana królowa wśród ziół używanych w kuchni śródziemnomorskiej. Jej oryginalny, balsamiczny aromat oraz intensywny korzenny posmak sprawiają, że nadaje charakteru wszystkim daniom. Została ona doceniona przez kucharzy całego świata zarównow wersji surowej, suszonej oraz w postaci sosu pesto. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością za sprawą zielonego Pesto alla Genovese marki Grand’Italia, stworzonego na bazie tradycyjnych włoskich receptur.
Tradycyjne pesto wytwarza się rozcierając wszystkie składnikiw marmurowym moździerzu, specjalnym drewnianym tłuczkiem. Przygotowywane jest w taki sposób, aby wydobyć całą esencję z liści bazylii, połączyć je z pozostałymi charakterystycznymi smakami i uzyskać odpowiednio gładką konsystencję sosu. Przyrządzenie takiej potrawy wymaga zakupienia wysokiej jakości, świeżych produktów i jest dość czasochłonne. Aby ułatwić pracę w kuchni wszystkim amatorom tego aromatycznego smakołyku oraz zachować na dłużej wyrazisty smak bazylii, Grand’Italia stworzyła oryginalny zielony sos Pesto alla Genovese, zamknięty w małych wygodnych słoiczkach (185g). Dzięki temu, możemy sięgać po niego kiedykolwiek, gdy tylko najdzie nas ochota. Zielone pesto Grad’IItalia sprowadzane z Włoch, bazuje na świeżych aromatycznych liściach bazylii, różnego rodzaju oliwach, czosnku, orzechach nerkowca oraz połączeniu serów Grana Padano i Pecorino Romano. Tym co wyróżnia pesto Grand’Italia od innych produktów na rynku, są naturalne składniki oraz dodatek oliwy z oliwek extra vergine, dzięki czemu całość staje się jeszcze bogatsza w wartościowe dla organizmu właściwości.
Zielone inspiracje
Bazyliowe Pesto Grand’Italia dzięki oryginalności smaku i niezwykłemu aromatowi, niesie ze sobą różnorodne zastosowanie w kuchni. Zielone pesto doskonale komponuje się zarówno z daniami warzywnymi, jak też mięsem i rybami. Stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju makaronów: spaghetti, penne, czy lasagne. Lekko rozmieszane z oliwą będzie ukoronowaniem tradycyjnej sałatki Caprese oraz zielonych sałat. Sprawdzi się również jako aromatyczne wypełnienie do faszerowanych pomidorów, mięsnych rolad, czy też klopsików. Pesto możemy również zastosować jako pastę: do kanapek i grzanek lub posmarować nią filety z kurczaka, czy ryby. W każdym przypadku, esencja bazylii zamknięta w małym słoiku dopełni potrawę kolorem, smakiem i niezwykłym zapachem.
Grand’Italia podpowiada:
Aby zachować świeżość pesto na dłużej, gdy nie zużyjemy całego opakowania, należy zalać wierzchnią warstwę odrobiną oliwy i przechowywać słoiczek w lodówce.
Pesto alla Genovese marki Grand’Italia
Waga: 185 g
Cena rekomendowana: 11,79 zł
Po więcej informacji i inspirujących przepisów zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
Dodaj komentarz