Składniki:

  • 6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200g sera ricotta
  • 1 garść śliwek kalifornijskich
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku

CPB_Eskpresowy_tostPrzygotowanie:

Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą. Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym ząbkiem czosnku. Całość mieszamy z olejem tak, aby powstał gęsty sos.

Kromki obkrawamy ze skórki, następnie siekamy śliwki w plasterki, układamy na kromce i dociskamy drugą kromką tak, aby śliwki stały się nadzieniem kanapki. Tak przygotowany tost układamy na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dociskamy rondlem, aby spód tostu równomiernie się zarumienił. Po 20 sek. przewracamy go na drugą stronę i ponownie dociskamy. Gotowy tost kroimy na pół i smarujemy pastą serową. Polewamy gotowym dressingiem, dekorujemy otartym tymiankiem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF