Gotujesz? Jeśli tak, to z pewnością zdajesz sobie sprawę, że nowoczesne i ekonomiczne szykowanie posiłków wcale nie wymaga posiadania skomplikowanych narzędzi i drogich sprzętów. Wystarczy podejść do tego z głową i sprytnie wykorzystać produkty, które praktycznie każdy użytkownik kuchni ma w domu. Skorzystaj z porad Jana Niezbędnego!

image001Nowoczesne gotowanie według Jana Niezbędnego to rozsądne gospodarowanie czasem, sprytne rozwiązania kuchennych dylematów
i wielofunkcyjność przedmiotów codziennego użytku. Zyskaj nowe spojrzenie na swoją kuchnię, a obowiązki staną się przyjemnością!

Krok 1: Przygotowanie

Nie wszyscy wiemy, że na naszych kuchennych półkach znajdują się produkty, w których drzemie podwójny potencjał. A jak się okazuje, produkty do pieczenia czy folia aluminiowa mogą stać się świetnymi pomocnikami w ekonomicznej kuchni!

Jan Niezbędny podpowiada:

  1. image002Nie masz specjalnego narzędzia do ozdabiania wypieków? Nie szkodzi! Zwiń papier do pieczenia w rożek i już możesz ozdobić ciasto płynną czekoladą lub lukrem.
  2. Czy wiesz, że foremek do ciast i pasztetów Jana Niezbędnego nie trzeba smarować tłuszczem? I że są świetne do mrożenia,
    a z zamrażarki można je włożyć od razu do piekarnika?
  3. Folia aluminiowa właściwie powinna nazywać się „uniwersalna”. Oprócz standardowego zastosowania do pakowania żywności, można nią przykryć potrawę w piekarniku, aby nie była zbyt sucha, lub na patelni, aby zapiekła się od góry. Przykryte folią dania są dłużej ciepłe. A Twoje dziecko z pewnością wyczaruje z folii najpiękniejsze ozdoby. Myśl kreatywnie!
  4. Aromatyczna pieczeń? Tylko w rękawie! Mięso będzie soczyste
    i delikatne, a kuchenka czysta – cały tłuszcz zostanie zamknięty
    w rękawie. A zimą w rękawie do pieczenia można przyrządzić aromatyczne jabłka z cynamonem

Krok 2: Przechowywanie

Przechowywanie jedzenia to ważna kwestia w dzisiejszych czasach. Odpowiednio zapakowana żywność dłużej zachowuje świeżość, a Ty nie marnujesz pieniędzy i czasu.

Jan Niezbędny podpowiada:

  1. W pojemniku szklanym żaroodpornym przechowasz żywność na półce, w lodówce i zamrażarce. Możesz w nim także podgrzewać jedzenie w mikrofalówce i piec w piekarniku. Jeden pojemnik, a tyle zastosowań!
  2. Torebki strunowe nadają się nie tylko do przechowywania, ale również są idealne na piknik, wycieczkę czy do szkoły
    i pracy. Pokrój jabłko i marchewkę, włóż do torebki i zdrowa, estetyczna przekąska gotowa.
  3. Nie marnuj jedzenia. Jeśli masz w domu nadmiar świeżych owoców czy warzyw, użyj torebki na mrożonki. Dzięki temu dbasz o środowisko i budżet rodzinny. Z mrożonych owoców i warzyw przygotujesz pyszne koktajle i szybkie obiady.

Krok 3: Porządkowanie

image003W kuchni musi być porządek. To zasada, do której prędzej czy później powinien zastosować się każdy nowoczesny kucharz. Co zrobić, aby uniknąć wielkiego sprzątania po przygotowaniu każdego posiłku?

Jan Niezbędny podpowiada:

  1. Gospodaruj ekonomicznie czasem! Wstawiłeś włoszczyznę? Zmyj
    w międzyczasie podłogę wygodnym obrotowym mopem. Gotujesz jajka na sałatkę? Przetrzyj blat ściereczką. W czasie pieczenia ciasta zdążysz nawet umyć okno! Sprzątanie na bieżąco sprawi,
    że oszczędzisz czas i zapomnisz o wielkich, pracochłonnych porządkach.
  2. Zawsze pod ręką miej jednorazowe ściereczki na rolce do wycierania na mokro i sucho. W kuchni są po prostu niezbędne do wytarcia stołu, blatu, zlewu czy kuchenki. Oszczędność i komfort w jednym!
  3. Nie planuj wielkiego sprzątania. Wkomponuj je w codzienny harmonogram. Pomogą Ci w tym niezwykle wygodne, specjalistyczne nasączane ściereczki: antybakteryjne, do kuchni, mebli czy podłogi. Jeśli wolisz produkty wielokrotnego użytku, zakochasz się w ścierkach z mikrofibry, które czyszczą bez detergentów i można je prać w pralce. Czysty zysk!

Produkty Jana Niezbędnego, które są pomocne w kuchni, jak również stanowią źródło inspiracji przy codziennym szykowaniu posiłków.

Przygotowanie:

Papier do wypieków: 8 m – ok. 5,50zł; do wąskich foremek 6 m – ok. 5,00zł; w arkuszach 16 szt. – 6,00zł

Folia aluminiowa: 10 m – ok. 3,90zł; 20 m – ok. 6,50zł; 30 m – ok.9,00zł; 50 m – ok. 15,00zł

Rękaw do pieczenia: dużych porcji 3 m – ok. 6,00zł; mięsa i warzyw 3 m – ok. 4,50zł

Aluminiowe foremki: do ciast i pasztetów 3 szt. – ok. 4,50zł; do dużych ciast i zapiekanek 3 szt. – ok. 7,00zł; do przechowywania i zamrażania żywności z wygodną przykrywką 3 szt. – ok. 8,00zł

Przechowywanie:

Pojemniki szklane żaroodporne: 300 ml – 11zł; 500 ml – 14 zł; 700 ml – 17 zł

Torebki strunowe: 20 szt.(1 l) – ok. 5,50zł; mix 20 szt. – ok. 5,50zł

Torebki na mrożonki z klipsami: 60 szt. (1 l) – ok. 4,00zł; 50 szt. (3 l) – ok. 6,00zł 

Porządkowanie:

Mop rotacyjny z wiadrem: płaski ok. 130zł; okrągły ok. 130zł

Ściereczki uniwersalne na rolce (różne wzory): 50 szt. (25×30 cm) – ok. 11zł

Z mikrofibry: ręcznik kuchenny – ok. 8,00zł; ściereczka do naczyń – ok. 8,00zł; ściereczka do mycia okien – ok. 8,00zł

Ściereczki nasączane: antybakteryjne 40 szt. (20×25 cm) – ok. 8,00zł; do kuchni 40 szt. (20×25 cm) – ok. 6,50zł; do luster i szkła 40 szt.
(15×20 cm) – ok. 5,50; do podłogi 20 szt. (22×30 cm) – ok.8,00zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF