W tym roku sezon na wiśnie był wyjątkowo krótki. Jednak jeśli udało Wam się upolować te owoce albo macie dostęp do mrożonych wiśni, zachęcamy do wykorzystania ich podczas pieczenia prostego, ale efektownego ciasta marmurkowego, które z pewności miło zaskoczy Waszych gości i bliskich. Dzięki ciekawemu podaniu ciasta w przezroczystych słoikach unikniecie konieczności dzielenia go na porcje, a Wasz deser będzie zgodny z najnowszymi trendami jedzeniowymi – w tym sezonie jemy ze słoików!

Lista zakupów – składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 50 g (3 – 4 ciastka) McVitie’s Digestive The Original

  • 200 g miękkiego masła

  • 175 g cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • 4 jajka

  • 350 g mąki

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • 4 łyżki mleka

  • 1 słoik wiśni (450 ml)

Wartość kaloryczna na porcję:

Na słoik: ok. 650 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 35 g, węglowodany: 72 g

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 °C (piekarnik z termoobiegiem: 155 °C). W międzyczasie słoiki posmaruj od wewnątrz tłuszczem. Następnie posiekaj drobno ciasteczka McVitie’s Digestive The Original. W misce utrzyj miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy i sól. Pojedynczo dodawaj do miski jajka, cały czas mieszając masę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, potem dodaj je do masy z jajkami. Połowę otrzymanego ciasta przełóż do słoików zapełniając każdy do połowy naczynia.

Z pozostałą częścią ciasta wymieszkaj kakao, mleko i posiekane ciastka McVitie’s. Kakaową masą wypełnij słoiki do wysokości ¾ naczynia, tak aby ciasto dało efekt marmuru. Na koniec odsącz wiśnie i ułóż je na wierzchu słoików. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Przed podaniem ciasto wystudź i oprósz dekoracyjnie cukrem pudrem. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF