Domowe desery o smaku chałwy
Desery najlepiej smakują podawane zaraz po obiedzie lub jako słodki towarzysz kawy. Te najpopularniejsze to ciasta, gofry, galaretki i kremy, w połączeniu z ulubionymi dodatkami. Jeżeli również przepadamy za słodkościami, powinniśmy spróbować także tych, przygotowanych na bazie pysznej chałwy.
Chałwa to jeden z najstarszych i najchętniej konsumowanych słodyczy na świecie. Powstaje z nasion sezamu połączonych z karmelem. To niezwykle smaczny i słodki smakołyk, który co ciekawe jest mniej kaloryczny od popularnej czekolady. Chałwę można podawać samą lub przygotować na jej bazie pyszny deser.
Deser truskawkowy z chałwą
Składniki:
500 ml jogurtu naturalnego
- ½ opakowania herbatników
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g truskawek
- 200 g chałwy waniliowej (np. marki Jasmeen)
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
Do sześciu pucharków deserowych rozlewamy po równo jogurt naturalny. Następnie na jogurt wkruszamy herbatniki i dorzucamy pokrojone w kostkę truskawki. W osobnej miseczce łączymy ze sobą śmietankę z cukrem pudrem i polewamy nią truskawki oraz herbatniki w pucharku. Następnie kruszymy waniliową chałwę i posypujemy nią całość. Na koniec dekorujemy deser startą czekoladą.
Deser z mascarpone, gorzką czekoladą i chałwą pistacjową
- 250 ml słodkiej śmietanki do ubijania
- 50 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 200 g chałwy pistacjowej (np. marki Jasmeen)
- 1 łyżka cukru
- kilka pistacji
Przygotowanie:
W garnku mocno podgrzewamy połowę słodkiej śmietanki i rozpuszczamy w niej czekoladę. Powstałą masę studzimy i schładzamy przez około godzinę w lodówce. Po upływie tego czasu ubijamy ją i łączymy z połową serka mascarpone. W drugim naczyniu ubijamy pozostałą część śmietanki, łączymy z resztą serka mascarpone i ewentualnie dosładzamy. Do czterech pucharków deserowych przekładamy kolejno powstałe kremy i dekorujemy pistacjami. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz