Dlaczego warto wykorzystać fasolę w naszej kuchni
Właściwości i wartości odżywcze fasoli białej i czerwonej, soczewicy i cieciorki.
- jest dobrym źródłem odżywczego białka
- zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E
- bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo
- ma działanie zasadotwórcze – warto po nią sięgnąć przy problemach z nadkwasotą i zgagą, ponieważ zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
- polecana w profilaktyce osteoporozy
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą poziom dobrego
- zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom, chorobie niedokrwiennej serca, wzmacnia serce
- poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć
- zawarte w niej lignany (fitoestrogeny), zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych
Soczewica:
- zawiera wartościowe białko, skrobię oraz cenne składniki mineralne, m.in. wapń i fosfor, które są ważnym budulcem kości
- wzmacnia układ krwionośny (żelazo i kwas foliowy sprzyjają tworzeniu czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny)
- kwas foliowy polecany szczególnie kobietom w ciąży korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego u dziecka
- niski indeks glikemiczny soczewicy powoduje, że mogą ją spożywać osoby na diecie odchudzającej oraz cierpiące na cukrzycę
- błonnik pobudza perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu
Cieciorka:
- źródło białka o wysokiej wartości odżywczej
- bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik
- wspomaga trawienie
- obniża poziom cholesterolu we krwi ze względu na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych
- podnosi odporność organizmu
- pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6
Dodaj komentarz