Jednym z najstarszych, słodkich smakołyków na świecie jest chałwa. Jej niepowtarzalny smak zawdzięczamy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Chałwa to słodycz, która doskonale sprawdzi się  jako dodatek do deserów na gorące, letnie dni.

W języku arabskim słowo chałwa oznacza po prostu cukierek. To jednak słodycz, która jedzona z umiarem ma więcej zalet, niż wad. Co więcej, chałwa nie jest tak kaloryczna, jak uwielbiana przez wielu z nas czekolada. Idealnie sprawdza się także jako składnik deserów, podkreślając ich smak i nadając charakteru. Oprócz chałwy naturalnej, na sklepowych półkach znajdziemy również tę o smaku waniliowym i pistacjowym, np. marki Jasmeen.

Jasmeen_Chałwa pistacjowaDeser jogurtowy z chałwą

Składnik:

  • 200 g chałwy pistacjowej (np. marki Jasmeen)
  • sos karmelowy lub orzechowy
  • 1 jogurt typu greckiego
  • 1 opakowanie łuskanych pistacji
  • jagody
  • maliny

Przygotowanie:

Ścianki naczynia, w którym chcemy podać deser polewamy sosem karmelowym lub orzechowym. Kruszymy chałwę waniliową na drobne kawałki i wrzucamy do pucharka. Następnie dokładamy kilka łyżek jogurtu, a na wierzchu układamy jagody oraz maliny. Gotowy deser posypujemy łuskanymi pistacjami i dla ozdoby polewamy sosem. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Chałwa z lodami i herbatnikami

Jasmeen_Chałwa (2)Składniki:

  • 100 g chałwy waniliowej (np. marki Jasmeen)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 sztuk herbatników
  • 2 łyżki whisky
  • napar z kawy rozpuszczalnej
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • lody waniliowe

Przygotowanie:

W misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Następnie wkruszamy do niej połowę chałwy, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do pucharków wrzucamy drobno pokruszone herbatniki i polewamy je przestudzonym naparem z kawy i whisky. Następnie dodajemy pozostałą chałwę, również pokruszoną, a na to kładziemy warstwę wcześniej przygotowanej bitej śmietany i jedną gałkę lodów. Wierzch deseru posypujemy startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF