Latem najchętniej sięgamy po potrawy łatwe i szybkie w przygotowaniu. Gdy na zewnątrz wciąż jeszcze ciepło, świetnie sprawdzą się chłodniki, które nie tylko dadzą uczucie sytości, lecz również ugaszą pragnienie. Z pomocą warzywnych produktów Dawtony ich przyrządzenie zajmie nam zaledwie kilka chwil.

Sok_z_burakow_z_jablkiem_Dawtona_330mlW czasie upałów powinniśmy szczególnie zadbać o obecność w naszej kuchni produktów, które dodadzą nam energii i orzeźwienia. Chłodniki będą dobrym rozwiązaniem dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za piciem wody mineralnej: ta chłodna zupa odpowiednio uzupełni płyny w naszym organizmie, zaspokoi głód oraz pragnienie. Taki posiłek możemy zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: z łatwością zjemy go zarówno w pracy, jak i na rodzinnym pikniku!

By przygotowanie potrawy było proste, a samo jedzenie przyjemne, warto sięgnąć po produkty, które przyspieszą ich przygotowanie. Do klasycznej wersji, czyli chłodnika litewskiego idealnie będzie pasował… Sok z buraków z jabłkiem Dawtona. Wystarczy dodać go do przygotowanej wcześniej bazy, jaką będzie kefir zmieszany z jogurtem naturalnym, świeżym koprem oraz szczypiorkiem, by uzyskać pyszną chłodną zupę w nowoczesnym wydaniu. Na fanów śródziemnomorskich smaków czeka pomidorowa rodzina Dawtony, na czele z Pomidorami krojonymi z ziołami, z pomocą których wyczarujemy smaczne i pożywne gazpacho –  przysmak rodem z Hiszpanii. Lekkie danie, pełne dojrzałych pomidorów i aromatycznych ziół będzie doskonałym pomysłem nie tylko na obiad w pracy, lecz sprawdzi się również doskonale podczas letnich imprez w ogrodzie.

Poniżej podpowiadamy przepis na gazpacho według Dawtony:

Gazpacho

Składniki:

  • 2 puszki Pomidorów krojonych z ziołami Dawtona
  • 1 ogórek
  • ¼ papryki
  • 2 plastry cebuli białej
  • 2 plastry cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 lub 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Obranego ze skórki ogórka, paprykę, cebulę białą i czerwoną oraz czosnek pokroić w kostkę. Umieścić warzywa w blenderze, dodać pomidory z puszki Dawtona, ocet winny, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Zmiksować wszystko na gładką masę, a pod koniec miksowania dodać oliwę z oliwek. Można podawać z kostkami lodu lub wstawić na kilkanaście minut do lodówki w celu schłodzenia.

Sok z buraków z jabłkiem oraz Pomidory krojone z ziołami Dawtona dostępne są w sklepach, w cenie 1,65 zł/ 330 ml oraz 2,79 zł/ 400 g.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF