Czy półka ma znaczenie?
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Kilka półek, szuflady, a do tego miejsca do przechowywania w drzwiach. Najczęściej produkty w lodówce umieszczamy są w sposób przypadkowy, bez przemyślenia – gdzie i jaki rodzaj produktu umieścić? Tymczasem,w każdym z tych miejsc w lodówce panuje inna temperatura.
- Górna strefa (4°C-8°C)
Najwyższej półkajest jednym z najcieplejszych miejsc w lodówce – temperatura może tutaj sięgać nawet do 8°C. To właśnie na niej warto przechowywać gotowepotrawy.
- Środkowa strefa (około 4-5°C)
Jeden poziom niżej, średnia temperatura tutaj wynosi już jedynie 4-5°C, powinno się umieścić: tłuszcze (np. masło i margarynę), sery, twarogi, sałatki, surówki i konserwy, a także wędliny.
- Dolne półki (2°C)
To jedno z chłodniejszych miejsc w lodówce. Właśnie tutaj należy trzymać produkty, o krótkim terminie przydatności do spożycia – dżemy, jogurty czy kefiry.
- Najniższa strefa (0°C)
W lodówkach marki Whirlpool najniższą półkę zastąpiłastrefa Activ0° – idealna do przechowywania surowych mięs i ryb. Panująca tam temperatura sprawia, że jedzenie pozostaje dłużej świeże i zachowuje wygląd oraz wartości odżywcze.
- Szuflada (8°C-10°C)
Panująca w tej strefie temperatura jest idealna do przechowywania owoców, warzyw i soków. Jednak poza lodówką lepiej trzymać owoce egzotyczne, pomidory, ogórki czy cukinię, które w niskiej temperaturze szybciej się psują.
- Zamrażalnik (-18°C)
Zamrażać można praktycznie każdy rodzaj jedzenia, To świetny sposób na oszczędność. Jednak każdy produkt, nawet zamrożony, nadaje się do spożycia przez określony czas: surowe mięso do 3-4 miesięcy, świeże warzywa nawet przez rok Należy jednak pamiętać, że raz rozmrożonej żywności nie wolno ponownie zamrozić.
Świadomość jak przechowywać jedzenie i odpowiednia technologia nie tylko umożliwiają przedłużenie świeżości produktów, ale także gwarantują bezpieczeństwo. Odpowiednio przechowując żywność unika się powstawania wielu szkodliwych bakterii, drobnoustrojów i szkodliwej pleśni.
Współpraca marki Whirlpool i Banków Żywności
Whirlpool od września br. wspiera akcję „Nie marnuj jedzenia” prowadzoną przez Federację Polskich Banków Żywności. Głównym założeniem współpracy jest wspólna edukacja w temacie niemarnowania żywności oraz jej prawidłowego przechowywania.
W ramach tej akcji, we wrześniu 2015 r., w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie zostały zorganizowanie czterodniowe warsztaty, podczas których szef Akademii – Marco Ghia – przeprowadził szkolenie dla Kadry Banków Żywności, którego głównym tematem było ekonomiczne gotowanie. Wspólnie został opracowany także poradnik, poświęcony niemarnowaniu żywności, zawierający informacje o skali marnowania jedzenia na świecie. Jest on dystrybuowany przez 32 Banki Żywności zrzeszone w Federacji.
Więcej informacji: www.supremenofrost.pl
Dodaj komentarz