Składniki:

  • 250g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 liście laurowe Cykoria
  • 3 kulki ziela angielskiego Cykoria
  • Pieprz mielony Cykoria
  • 2 łyżki masła
  • Susz pietruszki Cykoria

cykoria_pieczarkowaPrzygotowanie. Pieczarki myjemy i cienko kroimy. Cebule obieramy i kroimy w talarki a następnie podsmażamy na maśle. Kiedy będzie szklista dodajemy pieczarki i smażymy ok.10 minut. Po tym czasie cebule z pieczarkami przekładamy do garnka, dolewamy ok. 1,5 wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i sól oraz pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawiamy pieprzem i suszem pietruszki.

Opcja nr 2. Po ugotowaniu zupę możemy zmiksować na krem. W tym przypadku zostawiamy kilka podsmażonych pieczarek do udekorowania talerza.

www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF