CYKORIA – zupa pieczarkowa
Składniki:
- 250g pieczarek
- 2 duże cebule
- 3 duże ziemniaki
- 3 liście laurowe Cykoria
- 3 kulki ziela angielskiego Cykoria
- Pieprz mielony Cykoria
- 2 łyżki masła
- Susz pietruszki Cykoria
Przygotowanie. Pieczarki myjemy i cienko kroimy. Cebule obieramy i kroimy w talarki a następnie podsmażamy na maśle. Kiedy będzie szklista dodajemy pieczarki i smażymy ok.10 minut. Po tym czasie cebule z pieczarkami przekładamy do garnka, dolewamy ok. 1,5 wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i sól oraz pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawiamy pieprzem i suszem pietruszki.
Opcja nr 2. Po ugotowaniu zupę możemy zmiksować na krem. W tym przypadku zostawiamy kilka podsmażonych pieczarek do udekorowania talerza.
Dodaj komentarz