Nieodłączny element Wigilijnego menu. Do przygotowania w 30 minut, dzięki potrójnie mielonemu makowi.

Składniki:

SONY DSC
SONY DSC

1 szklanka kaszy pęczak
200g maku potrójnie mielonego
1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
200ml mleka
4 łyżki miodu
½ paczki rodzynek CYKORIA
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki kandyzowanej pomarańczy

Przygotowanie.

1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 1: 2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez ok. 15 minut.
2. Garnek z kaszą przykrywamy i zdejmujemy z gazu. Trzeba dać kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała.
3. W tym samym czasie przygotowujemy masę makową. Wsypujemy do garnka mak i cukier wanilinowy, dolewamy mleko oraz miód.
4. Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.
5. Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotujemy jeszcze chwilę.
6. Gorącą kaszę przekładamy do miski, w której będziemy ją podawać i dekorujemy pozostałą częścią bakali.
7. Miskę odstawiamy, aby całość ostygła i wkładamy do lodówki lub podajemy bezpośrednio na Wigilijny stół.

Kutia powinna być bardzo słodka i dość gęsta. W razie potrzeby dosładzamy ją dodatkową porcją miodu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF