CYKORIA – szparagi ze szpinakiem i truskawkami
Składniki dla 2-4 osób:
- Pęczek młodego szpinaku
- Pęczek zielonych szparagów
- 40 dag truskawek
- 100 dag sera np. mozarella
- Pieprz mielony CYKORIA
- Sól
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie. Szpinak kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się piasku a następnie odsączamy i wykładamy na talerze. Szparagi odłamujemy na 2/3 wysokości, aby pozbyć się zdrewniałych części i gotujemy ok.10 minut w osolonej wodzie a następnie przelewamy je lodowatą wodą i wykładamy na szpinak. Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki i dekorujemy nimi talerze. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym na tarce serem. Zamiast mozarelli możemy użyć (w mniejszej ilości) parmezanu, gorgonzoli lub twardego sera koziego.
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz