CYKORIA – pyszny chłodnik z botwinki
Składniki dla 4-6 osób:
- Pęczek botwinki
- 3 szklanki wody
- Szklanka kefiru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki suszu z koperku CYKORIA
- 2 łyżki Smakosza Extra CYKORIA
- Sól do smaku
- 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
Dodatki: koperek lub ugotowane na twardo jajka lub ziemniaki oraz kawałki rzodkiewek i świeżego ogórka.
Przygotowanie: Liście botwinki dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry. Całość drobno szatkujemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy Smakosza Extra, gotujemy ok.10 minut pod przykryciem a następnie blendujemy. Mąkę rozrabiamy w 1 szklance zimnej wody i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i zagotowujemy a następnie zostawiamy do ostudzenia. Kiedy zupa będzie chłodna, mieszamy ją z kefirem, koperkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami. Możemy dodać pokrojone rzodkiewki lub świeże ogórki. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz