CYKORIA – placuszki z pieczonych buraków z kaszą jaglaną i kozim serem
Składniki dla 3 osób:
- 1/3 szklanki pieczonych buraków
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki pestek ze słonecznika
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka maki pszennej
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Sól do smaku
- Pieprz czarny mielony CYKORIA do smaku
- 50g lubionego, koziego sera
- Masło
Przygotowanie. Pestki słonecznika prażymy kilka minut na gorącej patelni, dodajemy buraki, całość blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, natkę i pokruszony kozi ser. Mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i zagniatamy ponownie. Z tak powstałej masy tworzymy 3 placki, które następnie smażymy na patelni z masłem przez minimum 5 minut z każdej strony.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz