CYKORIA – pizza z pieczarkami
Pieczarki, cebula, pyszny sos pomidorowy i bardzo dużo żółtego sera. Po prostu pycha! Ta pizza przypomina w smaku, tradycyjną, domową zapiekankę.
Składniki:
torebka drożdży CYKORIA
1 łyżeczka cukru
1/2 kg mąki
200g tartego sera np. mozarelli
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
ciepła woda
6 dużych pieczarek
1 cebula
Pieprz CYKORIA do smaku
¾ szklanki sosu pomidorowego
Przygotowanie.
- Zmieszaj drożdże z cukrem, mąką i oliwą.
- Dodaj sól i tyle ciepłej wody, aby masa była miękka i jednocześnie nie kleiła się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
- Aby ułatwić sobie pracę, skorzystaj z malaksera lub innego, kuchennego robota. Ciasto należy mieszać kilka minut, żeby dobrze się napowietrzyło. Pamiętaj, aby dodana woda nie była zbyt gorąca.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia w misce, w ciepłym miejscu na 10 minut. Czas ten możesz wydłużyć do max. 30 minut. Unikaj przeciągu – może sprawić, że ciasto opadnie i nie będzie tak puszyste. Aby mieć pewność, że z ciastem nic się nie stanie – przykryj miskę ściereczką.
- Po wyrośnięciu ciasta podziel go na części i rozwałkuj na grubość kilku mm, pamiętając o zawinięciu boków
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp serem i pieprzem, dodaj pokrojone cienko pieczarki oraz obraną i pokrojoną w talarki cebulę.
- Rozgrzej piekarnik do temp 230 stopni, nastaw opcję ‚pieczenia od dołu’ i włóż do niego pizzę na ok. 10-15 minut. Nigdy nie wkładaj pizzy do zimnego piekarnika!
- Jeśli chcesz zamrozić pizzę, piecz ją trochę krócej i włóż do zamrażarki dopiero, jak wystygnie.
Smacznego!
Dodaj komentarz