Z mrożonych truskawek!

Składniki na ciasto:

SONY DSC

½ kg mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżki masła klarowanego
gorąca woda

Składniki dodatkowe:

450g opakowanie mrożonych truskawek
1 kubek twarożkowego serka o smaku naturalnym
½ torebki cukru wanilinowego CYKORIA
4-6 suszonych fig

Przygotowanie:
1. Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
2. Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
3. Łyżką nakładamy po jednej truskawce oraz ½ łyżeczce cukru wanilinowego.
4. Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
5. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
6. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, dodajemy twarożkowy serek i pokrojone w kawałki, suszone figi. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF