Smakują jak szarlotka! Aby się udały, warto kupić twardą odmianę jabłek, takich do rozpiekania np., Szarą Renetę!

Składniki na ciasto:

SONY DSC
SONY DSC

½ kg mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżki masła klarowanego
gorąca woda
Składniki dodatkowe:
2 jabłka np. szara reneta
½ torebki cukru wanilinowego CYKORIA
4-6 suszonych fig
Cynamon CYKORIA
Dodatkowe, jedno jabłko na sos

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
2. Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
3. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i układamy na każdym pierogu
4. Dodajemy po ½ łyżeczce cukru wanilinowego.
5. Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
6. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
7. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, dodajemy pokrojone w kawałki, suszone figi, polewamy syropem klonowym lub miodem, całość posypujemy sporą szczyptą cynamonu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF