CYKORIA – pierogi z gruszką, figą i syropem klonowym
Składniki na ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżki masła klarowanego
gorąca woda
Składniki dodatkowe:
2 twarde gruszki np. Konferencja
½ torebki cukru wanilinowego CYKORIA
4-6 suszonych fig
Syrop klonowy lub miód
Przygotowanie:
1. Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
2. Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
3. Gruszki obieramy, kroimy w kawałki i układamy na każdym pierogu
4. Dodajemy po ½ łyżeczce cukru wanilinowego.
5. Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
6. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
7. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, dodajemy pokrojone w kawałki, suszone figi, polewamy syropem klonowym lub miodem.
Dodaj komentarz