Składniki na ciasto:

½ kg mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżki masła klarowanego
gorąca woda
Składniki dodatkowe:
mały kawałek dyni
2-3 łyżki masła
3-6 łyżek gęstej śmietany
Przyprawa do piernika CYKORIA
Cukier wanilinowy CYKORIA
Sól
20 dag białego sera
2 łyżki bułki tartej
¼ szklanki mleka
Garść rodzynek CYKORIA

SONY DSC

Przygotowanie:

1. Dynię obieramy ze skóry, miąższ z pestkami odkładamy a resztę kroimy w kostkę 1x1cm i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 7-10 minut. Dodajemy 1 łyżkę przyprawy do piernika i cukier wanilinowy a następnie całość blendujemy.
2. Przygotowujemy farsz. Bułkę tartą rozprowadzamy z mleku, dodajemy biały ser, całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy 1-2 łyżki cukru wanilinowego oraz rodzynki i ponownie mieszamy.
3. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
4. Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
5. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę białego sera a następnie składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
6. Wrzucamy do delikatnie osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
7. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
8. Dno każdego talerza smarujemy grubą warstwą musu dyniowego a następnie wykładamy pierogi. Całość dekorujemy kleksem ze śmietany i posypujemy dodatkową porcją przyprawy do piernika.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF