CYKORIA – pierogi z borówkami
Pyszne, mocno owocowe z dodatkiem tłuściutkiej śmietany, posypane cukrem! Zapraszamy na pierogi z borówkami!
Składniki na ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżki masła klarowanego
gorąca woda
Składniki dodatkowe:
1 szklanka borówek
1 szklanka śmietany
½ torebki cukru wanilinowego CYKORIA
Przygotowanie:
1. Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
2. Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
3. Łyżką nakładamy porcję borówek oraz ½ łyżeczki cukru wanilinowego.
4. Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
5. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
6. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, polewamy śmietaną i w razie potrzeby posypujemy cukrem wanilinowym.
Dodaj komentarz