CYKORIA – pierogi ruskie
Składniki na ciasto:
- 700ml mąki pszennej
- 400ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
- 200ml białego sera
- 200ml purée z ugotowanych ziemniaków
- Sól
- Pieprz mielony CYKORIA
Dodatkowo:
- 1 cebula
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie. Biały ser rozgniatamy widelcem, łączymy z purée ziemniaczanym, doprawiamy z solą i pieprzem. Wszystkie składniki ciasta mieszamy w malakserze. Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na grubość ¼ cm. Przy pomocy szklanki odciskamy kształt koła, na środek wkładamy farsz, boki łączymy i zaciskamy palcem. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy 2min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz