CYKORIA – omlet biszkoptowy z miodem i orzechami
Składniki na 2 omlety:
- 6 jajek
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szczypty soli
- masło do smażenia
- szczypta sody oczyszczonej CYKORIA
- Duża garść orzechów włoskich lub innych, ulubionych
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie. Białka oddzielamy od żółtek i ubiajamy mikserem na gęstą, puszystą masę. Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Całość delikatnie mieszamy. Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk. Czynność powtarzamy.
Gorące omlety wykładamy na talerze. Posypujemy pokruszonymi orzechami, polewamy obficie miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.gotowaniejestproste.pl
Dodaj komentarz