Składniki na 2 omlety:

  • 6 jajek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szczypty soli
  • masło do smażenia
  • szczypta sody oczyszczonej CYKORIA

C - omlet biszkoptowy z miodem i orzechamioraz:

  • Duża garść orzechów włoskich lub innych, ulubionych
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie. Białka oddzielamy od żółtek i ubiajamy mikserem na gęstą, puszystą masę. Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Całość delikatnie mieszamy. Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk. Czynność powtarzamy.

Gorące omlety wykładamy na talerze. Posypujemy pokruszonymi orzechami, polewamy obficie miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.gotowaniejestproste.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF