CYKORIA – ogórki konserwowe
Składniki na 6 słojów:
- 4kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 1 opakowanie przyprawy do konserwowania ogórków CYKORIA
- 2 l wody
- 2l octu
- 3 łyżki cukru
- 3łyżki soli
Przygotowanie. Na dno każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę przyprawy do konserwowania ogórków a następnie układamy dość ciasno umyte ogórki. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier i sól, mieszamy i zagotowujemy. Gorącą mieszanką zalewamy ogórki tak, aby całkowicie znalazły się pod wodą. Słoiki szczelnie zakręcamy i układamy partiami w dużym garnku, zostawiając odrobinę pustej przestrzeni między nimi. Dno naczynia, w którym będziemy pasteryzować słoiki wykładamy lnianą ściereczką, aby zapobiec ewentualnemu pęknięciu słoików. Ogórki gotujemy na małym ogniu ok.3-4 minuty od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy je z pomocą rękawicy kuchennej z wody i kładziemy do góry dnem na ściereczce, zostawiając do ostudzenia.
Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl
Dodaj komentarz