CYKORIA – marmolada czekoladowo-owocowa
Składniki:
- ½ kg rabarbaru
- ¼ kg cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
- 50ml wody
- ½ torebki środka żelującego Konfiturka marki CYKORIA
- 4 łyżki kakao lub karobu (mączka chleba świętojańskiego)
- 1 duża garść ziaren słonecznika
Przygotowanie. Rabarbar myjemy i kroimy w 1cm kawałki. Dodajemy wodę i Konfiturkę a następnie gotujemy kilka minut, intensywnie mieszając. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty a następnie zdejmujemy z gazu.
Ziarna słonecznika rozdrabniamy w blenderze tak, aby kawałeczki słonecznika były wyczuwalne (nie na proszek). Dodajemy masę rabarbarową i kakao lub karob. Przekładamy do dużego słoika, pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce max. 1 tydzień.
Zamiast rabarbaru możemy użyć innych, ulubionych owoców np. wiśni, truskawek lub śliwek a ziarna słonecznika zastąpić orzechami włoskimi, arachidowymi, laskowymi lub pestkami dyni. Smacznego eksperymentowania w kuchni!
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz