CYKORIA – krem marchewkowy z kaszą jaglaną
Składniki:
- 4 szklanki domowego bulionu lub 3 łyżki Smakosza Extra z Natury CYKORIA + 4 szklanki wody
- 5 szt dużych marchewek lub 10 mniejszych
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego CYKORIA
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego CYKORIA
- 1 duża cebula + 2pory (biała część) + 2 łyżki masła
Przygotowanie. Cebule obieramy i kroimy razem z porem w talarki a następnie dusimy na maśle do miękkości. Marchew obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gorącego bulionu lub wody z dodatkiem Smakosza Extra. Kiedy marchew będzie odpowiednio miękka (al. dente) blendujemy ją z kaszą jaglaną. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
Całość doprawiamy imbirem, pieprzem i ewentualnie solą. Podajemy z grzankami, dekorujemy natką pietruszki lub np. czarnuszka
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz