CYKORIA – kasza jaglana z warzywami
Bogata w minerały doda nam energii na cały dzień. Doskonała również na zimno.
Składniki dla 2 osób:
- Pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka Smakosza Extra CYKORIA
- ½ średniej cukinii
- 4 średnie marchewki
- Pół szklanki groszku
- 1/2łyżeczki papryczki chili CYKORIA
- Pieprz CYKORIA do smaku
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- Sól do smaku
Przygotowanie. Kaszę przelewamy na sitku wrzącą wodą. Przekładamy do garnka, uzupełniamy wodą 1cm powyżej kaszy, dodajemy Smakosza Extra i gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Po tym czasie mieszamy z łyżką masła, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby napęczniała.
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Młodą cukinie myjemy i kroimy w krążki ze skórką. Groszek opłukujemy pod zimną wodą. Warzywa gotujemy na parze do miękkości lub dusimy na patelni. Kiedy będą gotowe (muszą być półtwarde) łączymy je z kaszą, doprawiamy papryką chili i pieprzem i przekładamy do miseczek. Polewamy oliwą, dekorujemy natką pietruszki.
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz