CYKORIA – kasza jaglana z jarmużem, pomidorami i czosnkiem
Składniki dla 2 osób:
- ½ szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
- 2 duże liście jarmużu
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki sosu pomidorowego
- Sól
- Pieprz czarny CYKORIA
- 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
- 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera
Przygotowanie.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej kaszy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut). Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty. Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Dodaj komentarz