Składniki dla 2 osób:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
  • 2 duże liście jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki sosu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera

SONY DSC

Przygotowanie.

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej kaszy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.

Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut). Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty. Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF