W pizzy najważniejsze jest ciasto. To od niego w dużej mierze zależy, czy pizza będzie udana. Jak go zrobić? Poniżej prosty przepis.

  • SONY DSCZmieszaj drożdże z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem. Aby ułatwić sobie pracę, skorzystaj z malaksera lub innego, kuchennego robota.
  • Ciasto należy mieszać kilka minut, żeby dobrze się napowietrzyło. Pamiętaj, aby dodane mleko nie było zbyt gorące.
  • Dodaj oliwę i 1-2 łyżeczki soli
  • Dodaj tyle mąki, aby masa była miękka i jednocześnie nie kleiła się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Jeśli używasz mąki żytniej, zmieszaj ją z pszenną – pizza wyjdzie lepsza. Zwróć także uwagę na skład i jakość mąki – ze złej jakości mąki nie otrzymasz dobrej pizzy.
  • Odstaw ciasto do wyrośnięcia w misce, w ciepłym miejscu na 10 minut. Czas ten możesz wydłużyć do max. 30 minut. Unikaj przeciągu – może sprawić, że ciasto opadnie. Aby mieć pewność, że z ciastem nic się nie stanie – przykryj miskę ściereczką.
  • Po wyrośnięciu ciasta podziel go na części i rozwałkuj na grubość kilku mm, pamiętając o zawinięciu boków.
  • Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp przyprawami i nałóż ser oraz ulubione składniki.
  • Rozgrzej piekarnik do temp 230 stopni, nastaw opcję ‚pieczenia od dołu’ i włóż do niego pizzę na ok. 10-15 minut. Nigdy nie wkładaj pizzy do zimnego piekarnika!
  • Jeśli chcesz zamrozić pizzę, piecz ją trochę krócej i włóż do zamrażarki dopiero, jak wystygnie.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF