CYKORIA – burgery z buraków i koziego sera
Składniki dla 3 osób:
- 1/3 szklanki pieczonych buraków
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki pestek ze słonecznika
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka maki pszennej
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Sól do smaku
- Pieprz czarny mielony CYKORIA do smaku
- 50g lubionego, koziego sera
- Masło
- 3 okrągłe bułki
- 3 garście rukoli/sałaty
- Dowolne sosy, ketchup itp.
- Plastry czerwonej cebuli
Przygotowanie. Pestki słonecznika prażymy kilka minut na gorącej patelni, dodajemy buraki, całość blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, natkę i pokruszony kozi ser. Mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i zagniatamy ponownie. Z tak powstałej masy tworzymy 3 placki, które następnie smażymy na patelni z masłem przez minimum 5 minut z każdej strony.
Bułki kroimy na 2 części i wkładamy na chwilę do piekarnika. Na gorące bułki wykładamy sporą ilość sałaty lub rukoli, czerwona cebulę oraz buraczane placki. Dodajemy ulubiony sos, przykrywamy drugą częścią bułki i od razu podajemy na stół.
Smacznego!
Dodaj komentarz