Składniki dla 3 osób:

  • 1/3 szklanki pieczonych buraków
  • 1/3  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki pestek ze słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta łyżka maki pszennej
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony CYKORIA do smaku
  • 50g lubionego, koziego sera
  • Masło

C - burgery z buraków ikoziego sera (2)I dodatkowo:

  • 3 okrągłe bułki
  • 3 garście rukoli/sałaty
  • Dowolne sosy, ketchup itp.
  • Plastry czerwonej cebuli

Przygotowanie. Pestki słonecznika prażymy kilka minut na gorącej patelni, dodajemy buraki, całość blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, natkę i pokruszony kozi ser. Mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i zagniatamy ponownie. Z tak powstałej masy tworzymy 3 placki, które następnie smażymy na patelni z masłem przez minimum 5 minut z każdej strony.

Bułki kroimy na 2 części i wkładamy na chwilę do piekarnika. Na gorące bułki wykładamy sporą ilość sałaty lub rukoli, czerwona cebulę oraz buraczane placki. Dodajemy ulubiony sos, przykrywamy drugą częścią bułki i od razu podajemy na stół.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF