CYKORIA – biszkoptowy omlet z kaszą jaglaną, pomidorami i jarmużem
Składniki na 2 omlety:
- 6 jajek
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki masła do smażenia
- Szczypta sody oczyszczonej CYKORIA
- ½ szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
- 2 duże liście jarmużu
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki sosu pomidorowego
- Sól
- Pieprz czarny CYKORIA
- 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
- 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera
Przygotowujemy kaszę jaglaną. Przelewamy ją wrzątkiem na sitku a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej poziomu ziaren i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut). Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty. Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy omlety. Białka oddzielamy od żółtek i ubiajamy mikserem na gęstą, puszystą masę. Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Całość delikatnie mieszamy. Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk. Czynność powtarzamy.
Gotową kaszę wykładamy na gorące omlety i od razu podajemy na stół.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.gotowaniejestproste.pl
Dodaj komentarz