Składniki na 2 omlety:

  • 6 jajek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki masła do smażenia
  • Szczypta sody oczyszczonej CYKORIA

C - biszkoptowy omlet z kaszą, pomidorami i jarmużemSkładniki nadzienia:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
  • 2 duże liście jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki sosu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera

Przygotowujemy kaszę jaglaną. Przelewamy ją wrzątkiem na sitku a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej poziomu ziaren i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.

Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut). Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty. Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowujemy omlety. Białka oddzielamy od żółtek i ubiajamy mikserem na gęstą, puszystą masę. Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Całość delikatnie mieszamy. Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk. Czynność powtarzamy.

Gotową kaszę wykładamy na gorące omlety i od razu podajemy na stół.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.gotowaniejestproste.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF