CYKORIA – aromatyczne leczo
Składniki dla 4 osób:
- 4 papryki czerwone
- 4 papryki żółte
- ½ cukinii
- 2 duże cebula
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego CYKORIA
- 4 łyżki ziół prowansalskich CYKORIA
- 2-6 łyżeczek chili CYKORIA
- 1 łyżka Smakosza Extra CYKORIA
- 2 paczki parówek lub 4 białe kiełbasy
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, z papryki usuwamy pestki i kroimy ją w paseczki. Cukinię obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na dużym ogniu przez ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodajemy sos pomidorowy, sól i przyprawy do smaku oraz obraną i pokrojoną kiełbasę lub parówki. Całość dusimy na małym ogniu do pożądanej miękkości warzyw. Jeżeli chcemy, aby leczo było gęstsze, dodajemy do niego 1-2 łyżki mąki, rozprowadzonej wcześniej w zimnej wodzie. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz