Cukinia faszerowana – przepis
Składniki (4 porcje):
- 2 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
- 1 słoiczek kaparów marki Ponti
- 1 duża szalotka
- garść pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g mozzarelli
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
- Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
- Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
- Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
- Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
- Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
- Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.
Dodaj komentarz