To pytanie zadajemy sobie co roku przed Wielką Sobotą. Zawartość wielkanocnego koszyczka zależy zarówno od regionu w którym mieszkamy, tradycji rodzinnych, jak i naturalnie naszych osobistych preferencji. Nie zapominając o tym, iż święconka ma charakter symboliczny, warto poza produktami zakupionymi, umieścić w niej również coś wykonanego własnoręcznie np. słodkości!

Baby, babki i babeczki

Jednym z najbardziej popularnych wielkanocnych wypieków są baby. Piaskowe czy drożdżowe – to już zdecydowanie kwestia tradycji rodzinnych. Babka w wersji mini bardzo często wypiekana jest nie tylko z myślą o najmłodszych członkach rodziny, ale właśnie do święconki. To popularne i chyba przez wszystkich lubiane ciasto, bez względu czy w odsłonie piaskowej czy drożdżowej, zdobić można na różne sposoby: pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Jeśli jesteś miłośnikiem nietuzinkowych rozwiązań, udekoruj babę polewą czekoladową, a następnie oprósz cukrem perlistym lub kryształem grubym!

Więcej świątecznych inspiracji na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie

Babeczki wielkanocne do święconki

W zależności od użytych foremek około 4 do 6 sztuk

babeczka_9929Składniki:

125 g mąki pszennej

110 g margaryny

220 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski

170 g mąki ziemniaczanej

200 g cukru pudru Cukier Królewski

3 krople aromatu pomarańczowego

Żółtko z 2 jaj

Białko z 2 jaj

1 czubata łyżeczka cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja:

Polewa czekoladowa w saszetce

Cukier perlisty Cukier Królewski

lub

Cukier biały kryształ gruby Cukier Królewski

Sposób wykonania:

PrintForemki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem perlistym Cukier Królewski. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem Cukier Królewski i aromatem pomarańczowym. Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Po dodaniu mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia, całość mieszamy. Na sztywną pianę ubijamy białka z cukrem drobnym trzcinowym Cukier Królewski i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wypełniając je w ¾ wysokości.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy około 45 minut. Jeśli chcemy udekorować babeczki nie tylko cukrem perlistym czy kryształem grubym, ale również polewą czekoladową, to robimy to dopiero po ich ostygnięciu. Należy wówczas w pierwszej fazie przygotowania babeczek oprószyć foremki mąką pszenną, a nie cukrem perlistym.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF