Sekretem udanego ciasta na pierogi jest gorąca woda oraz masło, nadające mu niesamowity smak i kolor. Poniżej prosty przepis, który możecie wykorzystać zarówno do pierogów z kapustą, z mięsem i ruskich jak i do pierogów ze słodkim wypełnieniem. Ciasto jest w wersji bez jajek, więc nadaje się dla osób uczulonych na białko kurze.

Składniki:

SONY DSC

1kg mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
3łyżki masła klarowanego
gorąca woda

Przygotowanie:

1. Masło, mąkę oraz sól wkładamy do malaksera. Dodajemy tyle wrzątku, aby masa była w miarę miękka i nie lepiła się do rąk. Wodę najlepiej wlewać stopniowo, cały czas mieszając ciasto.
2. Kiedy masa jest gotowa, odstawiamy ją na chwilę do wystygnięcia
3. Rozwałkowujemy ją na grubość 5mm i wycinamy dowolny kształt pierogów np. szklanką, kieliszkiem lub nożem
4. Nakładamy farsz
5. Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
6. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Zbyt szybkie gotowanie (na dużym ogniu) może spowodować, że pierogi się rozpadną.
7. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i dodajemy odrobinę tłuszczu a następnie mieszamy. Zapobiegnie to sklejeniu się pierogów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF