Poniżej przedstawiam Wam sprawdzony przepis na ciasto francuskie.

 

 

40 dag mąki pszennej
40 dag masła
1 jajko
szczypta soli
3/4 szkl wody

Zagnieść ciasto z mąki, jajka i wody. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Rozwałkować masło przez papier pergaminowy w prostokąt i schładzać w lodówce do chwili aż będzie miała taką konsystencję jak schłodzone ciasto podstawowe.

Ciasto po wyjęciu rozwałkować na placek. W środku grubszy, a przy brzegach nieco cieńszy. Na środku rozwałkowanego placka położyć masło i przykryć je ciastem podstawowym, składając placek w kopertę. Ciasto rozwałkować na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie na przód). Rozwałkowany placek złożyć na trzy części i schładzać w lodówce około godziny . Zimne ciasto rozwałkować ponownie w prostokąt, złożyć i schłodzić tak jak po
przednio, po czym znowu rozwałkować.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF