Składniki:

• 300 g miodu
• ok. 600 g mąki pszennej
• 200 g cukru
• 1 jajko (+ jajko do posmarowania)
• 1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Opowieść wigilijna od Czas na Herbatę (z siedmiu łyżeczek)
• 4 łyżeczki przyprawy do pierników
• 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

ciasteczka_swiateczne_o_smaku_herbaty_czas_na_herbateKrok 1.
Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.

Krok2.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).

Krok 3.
Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF