Składniki:

• 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
• 80 g łupanych pistacji
• 80 g mąki kukurydzianej
• 3 gałązki tymianku
• 1 gałązka rozmarynu
• sól pieprz
• sok z cytryn Limmi
• 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

chrupiace_kotleciki_marynowane_z_soku_z_cytryn_zdjecie_daniaSposób przygotowania:

• Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.
• Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.
• Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.
• Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF