Jesienne, chłodniejsze dni sprawiają, że na nowo zaczynamy poszukiwać rozgrzewających i sycących dań, po które nie sięgaliśmy latem. Korzystajmy z dobrodziejstw natury – sezon dyniowy w pełni! Przygotujmy pyszną i zdrową zapiekankę, idealną do schrupania w jesienne wieczory.

Składniki:

14_10_Zapiekanka_foto– pół dyni

– 0,5 kg mielonego mięsa z indyka

– dwie marchewki

– dwie cebule białe

– słoik suszonych pomidorów

– oliwa z oliwek

– jedno opakowanie Chipsów Crispy Natural Marchew przyprawiona na ostro

– sól, pieprz, tymianek

– starty parmezan

Dynię oczyścić, pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

Mięso mielone przyprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.

Cebule i marchew pokroić w cienkie prążki, suszone pomidory – w kostkę.

Plastry dyni ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i popieprzyć, na to wyłożyć warstwę mięsa mielonego, cebulę, marchew i suszone pomidory. Przykryć drugą warstwą dyni, mięsa mielonego oraz warzyw. Na samą górę ułożyć dynię i skropić całość oliwą z oliwek.

Wstawić naczynie do piekarnika. Dusić ok. 30 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyjąć zapiekankę i posypać startym parmezanem. Zapiekać danie z serem do zarumienienia. Tuż przed podaniem posypać zapiekankę skruszonymi chipsami z suszonej marchwi Crispy Natural.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF