Chrupiąca jesienna zapiekanka dyniowo-marchewkowa
Jesienne, chłodniejsze dni sprawiają, że na nowo zaczynamy poszukiwać rozgrzewających i sycących dań, po które nie sięgaliśmy latem. Korzystajmy z dobrodziejstw natury – sezon dyniowy w pełni! Przygotujmy pyszną i zdrową zapiekankę, idealną do schrupania w jesienne wieczory.
Składniki:
– 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
– dwie marchewki
– dwie cebule białe
– słoik suszonych pomidorów
– oliwa z oliwek
– jedno opakowanie Chipsów Crispy Natural Marchew przyprawiona na ostro
– sól, pieprz, tymianek
– starty parmezan
Dynię oczyścić, pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Mięso mielone przyprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Cebule i marchew pokroić w cienkie prążki, suszone pomidory – w kostkę.
Plastry dyni ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i popieprzyć, na to wyłożyć warstwę mięsa mielonego, cebulę, marchew i suszone pomidory. Przykryć drugą warstwą dyni, mięsa mielonego oraz warzyw. Na samą górę ułożyć dynię i skropić całość oliwą z oliwek.
Wstawić naczynie do piekarnika. Dusić ok. 30 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyjąć zapiekankę i posypać startym parmezanem. Zapiekać danie z serem do zarumienienia. Tuż przed podaniem posypać zapiekankę skruszonymi chipsami z suszonej marchwi Crispy Natural.
Smacznego!
Dodaj komentarz