Podczas V Forum Rynku Spożywczego wręczono Nagrody Rynku Spożywczego 2012. W kategorii Innowacja rynku spożywczego uhonorowano Browar Ciechan i jego właściciela Marka Jakubiaka.

Prestiżowe wyróżnienie zostało przyznane ze względu na konsekwencję w tworzeniu regionalnych marek piw, szerzenie w Polsce kultury picia piwa tradycyjnie warzonego oraz za spójną wizję rozwoju firmy i jej konsekwentną realizację.

 

Marek Jakubiak, właściciel Browaru Ciechan, inwestuje w rozwój grupy browarów utrzymujących lokalny charakter wytwarzanych produktów, co wydaje się największą wartością na rynku zdominowanym przez duże koncerny browarnicze. W 2008 roku przejął i ponownie uruchomił Browar Lwówek, prawdopodobnie najstarszy browar w Polsce, ma także w planach budowę browaru w Darłowie. W ciągu najbliższych pięciu lat chce mieć 5-6 browarów oraz 36 marek piw regionalnych.

 

Podczas tegorocznych Targów Smaki Regionów, odbywających się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozstrzygnięto XII edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Nagrodę Perła 2012 za najlepszy polski regionalny produkt otrzymało piwo Ciechan Miodowe z Browaru Ciechan.

– Jest to dla nas bardzo ważna nagroda. Należy przypomnieć, że Ciechan Miodowy został wprowadzony na rynek dokładnie 8 lat temu i wówczas był pierwszym tego typu piwem w Polsce. Dziś na rynku mamy blisko 25 naśladowców, a mimo to dalej wygrywamy tym piwem uznanie wśród naszych Konsumentów. – uważa Marek Jakubiak, właściciel Browaru Ciechan.
– Do Ciechana Miodowego rocznie zużywamy około 80 ton wyłącznie naturalnego miodu z polskich pasiek. W połączeniu z naturalnymi metodami warzenia i otwartą fermentacją powstaje produkt, który wyjątkowo trafia w gusta zarówno płci pięknej jak i męskiego grona naszych Klientów. – dodaje Jakubiak.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF