Bieluchowe przepisy
Poniżej prezentujemy Wam kilka przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem serków Bieluch.
ŚNIADANIOWY TORT BIELUCHOWY
Składniki:
– 10 dag słonych krakersów
– 8 dag masła ekstra Bieluch
– 4 łyżeczki żelatyny
– 80 dag pełnotłustego twarogu Bieluch naturalny
– 200 ml rosołu warzywnego (instant)
– 3 łyżeczki soku z cytryny
– 1 pęczek rukoli
– 8 plasterków szynki parmeńskiej
– przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Krakersy przełożyć do torebki foliowej i dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Przygotowaną masą dokładnie wylepić spód tortownicy (o średnicy 22 cm).
- Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Twaróg i serki Bieluch wymieszać z rosołem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z kilkoma łyżkami masy serowej, wymieszać z pozostałą masą.
- Rukolę umyć, osuszyć, 2/3 posiekać, wrzucić do masy serowej. Całość rozsmarować na spodzie z krakersów. Wierzch wyrównać, wstawić na około 2 godziny do lodówki.
- Tort oddzielić ostrym nożem od brzegów formy. Przełożyć na duży talerz, udekorować plasterkami szynki parmeńskiej i pozostałymi listkami rukoli.
PLACUSZKI BIELUSZKI Z JABŁUSZKIEM
Składniki:
– szklanka mąki
– 40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek
– 2 opakowania serków Bieluch naturalny
– 1 łyżka miodu
– 4 jaja
– 2 łyżeczki posiekanych migdałów
– przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu, ½ łyżeczki soli
– olej do smażenia
– cukier puder
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkiem, serkami Bieluch, miodem i migdałami. Posolić, przyprawić gałką muszkatołową i szczyptą cynamonu.
- Dodać pianę z białek, usmażyć placuszki na oleju. Osączyć z tłuszczu.
- Na koniec posypać placuszki cukrem pudrem.
BIELUCHOWE ROLADKI Z SZYNKI
Składniki:
– 30 dag szynki konserwowej w plastrach
– 2 opakowania serka Bieluch naturalny
– ½ szklanki majonezu
– 15 dag korniszonów
– łyżka żelatyny
-łyżka posiekanego koperku
– przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, odstawić na około 15 minut. Kiedy żelatyna spęcznieje, postawić ją na małym ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
- Serki Bieluch dokładnie wymieszać z majonezem. Dodać starte na tarce korniszony, dołożyć posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. 3 łyżki masy zmieszać z ciepłą żelatyną, przełożyć do pozostałej masy serowej, szybko wymieszać.
- Na folii ułożyć prostokąt z szynki, plastry muszą na siebie zachodzić. Posmarować masą serową. Zrolować, ochładzać przynamniej 3 godziny (a najlepiej przez noc). Przed podaniem pokroić w plastry.
Dodaj komentarz