Bezglutenowo nie znaczy nudno
Nietolerancja glutenu, próba zmiany nawyków żywieniowych czy po prostu ciekawość najnowszych trendów – to tylko przykłady dlaczego decydujemy się na dietę bezglutenową. W każdej diecie jednak przychodzi czas, kiedy zaczyna brakować pomysłu na jej urozmaicenie lub zwyczajnie tęsknimy za ulubionymi przysmakami. Eksperci Tesco mają na to sposób! Wypróbuj inspirujące pomysły na bezglutenowe potrawy, które są atrakcyjne dla oka i przede wszystkim podniebienia.
bezglutenowe pączki z malinami
Składniki:
- 1/2 kg przesianej mieszanki mąk bezglutenowych
- 50 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 3 łyżki wódki (bezglutenowej)
- 1 cały olejek cytrynowy
- tłuszcz do smażenia, np. olej
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru do posypania
- 80 g marmolady
Marmolada:
- 500 g mrożonych malin
- 150 g cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Zamrożone maliny włóż do garnka, dodaj cukier oraz sok i duś ok. 20 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Marmolada powinna mieć konsystencję podobną do kisielu.
- Drożdże rozdrób i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj, zalej ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (30-60 minut).
- Białko ubij, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i resztę mleka oraz rozczyn. Wyrób ciasto, dodaj szczyptę soli, alkohol i olejek cytrynowy. Następnie dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 minut). Z wyrośniętego ciasta uformuj pączki
z marmoladą w środku i znów odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-45 minut. Po wyrośnięciu, smaż pączki na rozgrzanym do ok. 170°C smalcu lub oleju z 2 stron. Jasna obwódka na pączkach powstaje wtedy, gdy ciasto jest idealnie wyrośnięte (podwojone), a nie przerośnięte.
pizza z kalafiora z tuńczykiem i pomidorami
- 1 duży kalafior
- 2 jajka
- 100 g startego parmezanu
- 2 łyżeczki oregano
- sól morska lub himalajska
- bezglutenowy spód do pizzy
Sos:
- 500 ml passaty
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól morska lub himalajska, świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- 2 łyżki kaparów
- 100 g tuńczyka świeżego lub mrożonego
- 2 pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- parmezan
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Kalafiora zmiksuj lub zblenduj. Przełóż do garnka i wlej wodę (tyle, aby lekko przykryć mus kalafiorowy). Gotuj kalafiora przez 10 minut. Na garnku połóż sitko. Na nim ułóż gazę i wylej mus kalafiorowy. Pozostaw tak do przestygnięcia, a potem dokładnie odciśnij wodę z kalafiora.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodaj passatę i zioła. Duś, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Na koniec dopraw go solą i pieprzem.
- Przełóż kalafior do miski, dodaj jajka, parmezan, oregano, szczyptę soli i wymieszaj. Formę do pizzy (30 cm) wysmaruj olejem. Wytnij koło z papieru do pieczenia wielkości formy. Przełóż papier do foremki. Wyłóż pulpę kalafiorową i wyrównaj. Piecz w 200°C przez 25–30 minut do lekkiego zarumienienia.
- Spód pizzy posmaruj sosem, posyp kaparami, pokrojoną cebulą, ułóż plastry pomidora oraz pokrusz tuńczyka. Ponownie zapiecz przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp wiórkami parmezanu oraz listkami bazylii. Pizzę możesz też skropić oliwą z oliwek.
chleb bezglutenowy wieloziarnisty
- 110 g mąki kukurydzianej
- 240 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/4 szkl. pestek dyni
- 1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego
- 1 płaska łyżka soli
- 1 czubata łyżka cukru
- 550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)
Sposób przygotowania:
- Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj
z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. - Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem
i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.
Wszystkie przepisy i zdjęcia pochodzą ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona
Dodaj komentarz