Żyjemy w czasach, gdy zdrowe odżywianie i jakość spożywanych przez nas pokarmów stawiamy na pierwszym miejscu. W świecie idealnym to, co jemy powinno być nie tylko smaczne i zdrowe, ale też najlepiej sycące i nietuczące. Panuje przekonanie, że aby utrzymać zgrabną sylwetkę lub zrzucić zbędne kilogramy, należy zrezygnować z węglowodanów i zastąpić je dodatkową porcją warzyw lub owoców. Problem polega na tym, że węglowodany złożone, zawarte np. w pieczywie czy makaronie, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych mięśni i mózgu. Według dietetyków właśnie węglowodany powinny pokrywać 60 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię. Jeśli więc jemy makaron, łatwiej nam zadbać o sylwetkę.

Dieta śródziemnomorska, czyli o co tyle hałasu

Nie bez powodu pasta jest podstawą w diecie śródziemnomorskiej. To właśnie w okolicach basenu Morza Śródziemnego jest to naturalny sposób żywienia. Dieta ta opiera się na różnorodności posiłków i spożywaniu ich w wyważonych ilościach. Makaron jest wskazany z uwagi na bogate źródło skrobi, która należy do węglowodanów złożonych. Uzyskiwana z niej glukoza – paliwo energetyczne dla komórek naszego ciała – jest uwalniana powoli i równomiernie. W ten sposób organizm ma zapewnione stałe źródło energii, a my czujemy się syci przez wiele godzin i nie mamy potrzeby podjadania między posiłkami.

Barilla_Cup_Farfalle_z zielonym groszkiem

FOT. Galeria konkursu Barilla Cup

Ważna nie tylko jakość, ale także ilość!

Tajemnica skrywa się w ilości, gdyż makaron zjadany w niewielkich porcjach bez towarzystwa tłustych dodatków nie tuczy. W krajach śródziemnomorskich pastę je się codziennie z dużą ilością  warzyw i ryb przyrządzanych na różne sposoby. Połączenie produktów zbożowych z warzywami pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Makaron pomaga też utrzymać stały poziom cukru we krwi, może być również dietetycznym daniem dla osób chorych na cukrzycę.

Barilla_Cup_Farfalle_łosoś

FOT. Galeria konkursu Barilla Cup

Barilla Cup – II Etap

Na stronie konkursowej barillacup.pl opublikowana została galeria prac uczestników II Etapu. Zachęcamy do zapoznania się z pysznymi przepisami!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF