Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami. Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków. Uczcij Nowy Rok ucztą godną króla. Brzmi jak bajka? Jeżeli masz takich nauczycieli, jak Jenny Morris i Reza Mahammad, wszystko jest możliwe.

1Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z „Bajecznej akademii kulinarnej”.

Emisja odcinków, z których pochodzą przepisy: 21, 23, 24 i 25 grudnia, godz. 17:30.

———————————————————————————————————-

Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

Przepis: Jenny

Składniki:

2• 1,5kg boczku razem ze skórą
• 20ml prażonego kminku
• sól i mielony biały pieprz do smaku
• oliwa z oliwek do pieczenia
Słone, karmelizowane plastry jabłka
• 4 soczyste, chrupiące, kwaśne jabłka
• 3 łyżki stołowe masła
• 4 łyżki stołowe brązowego cukru
• sól morska do smaku
Jabłkowo-miodowy sos sojowy
• 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
• 1 łyżka stołowa porządnie posiekanego, świeżego imbiru
• 3 ząbki posiekanego czosnku
• 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
• skórka z pomarańczy (trzeba na drobnej tarce zetrzeć tylko wierzchnią część skórki pomarańczowej)
• szklanka soku jabłkowego
• 1/4 szklanki płynnego miodu
• 1/2 szklanki sosu sojowego
• 1/2 szklanki słodkiego sosu chilli
• 1 łyżka stołowa jabłkowego octu winnego
• 2 łyżki stołowe świeżo posiekanej kolendry

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Ponacinaj skórę na boczku w paski lub romby (krzyżujace się paski). Zrób to tak, by nie wkroić się w mięso.
3. Posól skórkę i odstaw na 25 minut, sól uwolni z niej całą wilgoć i spowoduje, że będzie chrupiąca.Nadmiar wilgoci wytrzyj ręcznikiem papierowym.
4. Natrzyj boczek bardzo dokładnie solą, pieprzem i kminkiem. Wetrzyj przyprawy starannie, by wypełniły każdy zakamarek.
5. Natrzyj skórkę oliwą i troszeczkę posól. Nie dodawaj żadnych przypraw, bo się spalą.
6. Umieść mięso w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez 20 minut.
7. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz około 75 minut lub do momentu, kiedy mięso stanie się miękkie i soczyste (mniej więcej 50 minut na kilogram mięsa).
8. Wyjmij mięso z piekarnika. Jeśli skórka nie jest chrupiąca, odetnij ją delikatnie razem z cieniutką warstwą tłuszczu.
9. Włóż skórkę z powrotem do piekarnika i piecz aż będzie chrupiąca. Mięso trzymaj przykryte folią by utrzymało temperaturę.

Miodowo- jabłkowy sos sojowy

1. Odlej tłuszcz z pieczenia do rondelka i zdeglasuj z 1/2 szklanki wody.
2. Rozgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż imbir, czosnek, anyż. Wystarczy 1 minuta. Pamiętaj, by ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło.
3. Dodaj skórkę i sok z jabłka, miód, sos sojowy i słodki sos chilli, zdeglasowany sos z rondelka i ocet winny.
4. Delikatnie to podgotuj, wrzuć kolendrę i zdejmij z gazu.
5. Spróbuj czy sos jest dobry, dopraw jeśli potrzeba.

Plastry karmelizowanegojabłka

1. Odkrój górę i spód jabłka. Przekrój jabłka poziomo na pół.
2. Rozgrzej masło na dużej patelni.
3. Wrzuć jabłka i posyp cukrem.
4. Potrząśnij lekko patelnią i poczekaj aż cukier się roztopi.
5. Smaż jabłka, aż się zarumienią, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę.
6. Posyp solą morską i zdejmij z ognia.

Podawanie

Pokrój mięso na cienkie plastry. Ułóż na talerzu. Polej sosem. Serwuj z karmelizowanymi jabłkami, zieloną fasolką gotowaną na parze i pieczonymi młodymi ziemniakami.

Wskazówka: schłódź boczek przed odcinaniem skóry, ułatwi ci to pracę. Zawsze używaj ostrego noża. Nigdy nie krój mięsa bezpośrednio po pieczeniu, bo wysoka temperatura powoduje, że włókna w mięsie robią się napięte. Jeśli dasz mięsu odpocząć, to nie tylko jego soki same wrócą na swoje miejsce, ale też włókna będą luźniejsze.

Małe kurczaczki owinięte bekonem
Przepis: Jenny

Składniki

3• 4 małe kurczaczki
• 16 plasterków boczku
• 1 łyżka stołowa masła
• 4 grube plastry pomarańczy
• 4 plastry świeżego imbiru
• 4 liście laurowe
• 4ząbki czosnku
• sól i pieprz

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Nadziej każdego kurczaka plasterkiem pomarańczy, imbirem, liściem laurowym i ząbkiem czosnku, dzięki temu przejdzie aromatem od środka.
3. Przypraw kurczaczka solą i pieprzem.
4. Owiń każdego kurczaczka boczkiem i odstaw do lodówki do momentu włożenia do piekarnika.
5. Włóż kurczaki do piekarnika i piecz 45 minut.
6. Wyjmij kurczaki i odstaw na 10 minut przed podaniem.

Nadziewana pieczona kaczka
Przepis: Reza

Składniki

4• 1 duża kaczka, minimum 1,6kg
• 2 obrane i grubo pokrojone, duże cebule
• sól i pieprz

Do nadzienia:

• 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• 2 dobrze posiekane szalotki
• 2 posiekane ząbki czosnku
• 1 łyżka stołowa startego imbiru
• 1 posiekany seler naciowy
• 100g pokrojonych, suszonych, drylowanych śliwek
• 1 starte jabłko
• 80g suszonych wiśni
• 80g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
• 3 gałązki tymianku (listki z gałązek)
• skórka i sok z 1 pomarańczy
• 1 żółtko
• sól i pieprz
Do glazury:
• 1/2 szklanki marmolady pomarańczowej
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/2 łyżeczki płatków papryczek chilli
• sok z połowy pomarańczy

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu.
3. Dodaj szalotkę i seler, gotuj 2-3 minuty, aż puści soki i zmięknie.
4. Dodaj czosnek, imbir i gotuj około minuty, aż uwolni się aromat.
5. Zdejmij z ognia i przerzuć do miski.
6. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
7. Zblanszuj kaczkę w gotującej się wodzie przez 5 minut.Wyjmij ją i osusz.
8. Nakłuj skórę szpikulcem, a później dopraw solą i pieprzem.
9. Wsadź nadzienie do kaczki, a pokrojoną cebulę ułóż na dnie blachy do pieczenia.
10. Ułóż kaczkę na cebuli i piecz przez 20 minut.
11. Zmniejsz temperaturę do 180°C.
12. Piecz kaczkę przez kolejne 30 minut, a w międzyczasie wrzuć wszystkie składniki polewy do małego rondelka.
13. Podgrzewaj je, aż marmolada się rozpuści.
14. Używając pędzelka, nasmaruj kaczkę polewą i piecz kolejne 5 minut.
15. Wyjmij kaczkę z piekarnika i odłóż na 15 minut, nim zaczniesz ją kroić.
16. Podawaj z sezonowymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.

Owocowo – lodowa terrina
Przepis: Jenny

Składniki

5• 1 duże ciasto biszkoptowe
• 30g truskawek, 30g jagód i 30g malin
• 2 litry lodów waniliowych

Przybranie:

• 250g mrożonych malin
• 200g mrożonych lub świeżych jagód
• 200g pokrojonych truskawek
• 1 łyżka stołowa cukru pudru

Przygotowanie

1. Wyłóż 900-gramową formę do pieczenia folią spożywczą tak, by nieco wystawała – żeby można było nią przykryć deser z góry.
2. Zrób warstwę lodów na dnie formy a na wierzchu umieść kilka cienkich plastrów biszkoptu.
3. Przykryj to warstwą truskawek, jagód i malin.
4. Przykryj owoce lodami i zrób kolejną warstwę, aż do samej góry formy.
5. Delikatnie przyciśnij, żeby wypełnić wszystkie dziury.
6. Zawiń w folię spożywczą.
7. Włóż wszystko do zamrażarki, aż porządnie zamarznie.
8. Wyjmij z zamrażarki 15 minut przed podaniem
9. Zanurz na chwilkę w gorącej wodzie i wyłóż z folii na tacę.
10. Przyozdób owocami i posyp cukrem pudrem.
Wskazówka: Zanurz nóż w gorącej wodzie, żeby łatwiej się kroiło.

Świąteczne ciasto z nadzieniem
Przepis: Jenny

Składniki

6• 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
• 30g masła
• 1 czerwona cebula porządnie posiekana
• 2 selery naciowe pokrojone w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• szczypta mielonych goździków
• 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
• 50g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
• 50g pokrojonej żurawiny
• 60g suszonych moreli
• 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
• 1 łyżka stołowa imbiru konserwowego
• skórka z 1 pomarańczy
• 120g bułki tartej (najlepiej domowej)
• 500g najlepszej kiełbasy wieprzowej, jaką znajdziesz, obranej ze skóry
• 3 łyżki stołowe pietruszki
• 14 plastrów boczku

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni o grubym dnie. Dodaj cebulę i seler, smaż mieszając przez 4 minuty.
3. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund.
4. Dodaj goździki, cynamon, orzechy, żurawinę, morele, tymianek i imbir – smaż mieszając około minuty.
5. Wrzuć wszystko z patelni do dużej miski i dodaj skórkę z pomarańczy i bułkę tartą.
6. Obierz kiełbasę ze skórki i dodaj razem z pietruszką do owocowej mikstury. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
7. Weź blachę do pieczenia (18-20 cm) i nasmaruj tłuszczem.
8. Połóż 7 plastrów boczku na dnie blachy tak, żeby wystawały i kolejne 7 tak samo, tylko w drugą stronę (chodzi o to, żeby później można było je zawinąć tak, by utworzyły „dach” nad farszem)
9. Ułóż farsz na dnie i równomiernie rozprowadź.
10. Zawiń farsz w boczeki delikatnie uklep.
11. Piecz na środku piekarnika 35-40 minut.
12. Wyjmij z piekarnika i odstaw na parę minut, zanim podasz.

Można podawać gorące lub w temperaturze pokojowej.Serwuj na tacy udekorowanej imbirem konserwowym, wiśniami w lukrze i liśćmi laurowymi.

Wskazówka: Cały urok tego dania polega na tym, że można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić lub przygotować dzień – dwa przed podaniem, a kiedy zaczniesz je podgrzewać, cały dom wypełni się cudownym aromatem.Domową bułkę tartą zrób z czerstwego chleba, wrzucając go po prostu do miksera lub ścierając na tarce.

Smażony łosoś z wesołą salsą z mango
Przepis: Reza

Składniki:

7• 6x220g fileta z łososia norweskiego ze skórą
• szczypta płatków chilli do każdego fileta
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia

Mango salsa:

• 2 dojrzałe owoce mango pokrojone w kostkę
• 1 czerwona cebula porządnie posiekana
• czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek
• 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
• skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek
• 1 płaska łyżeczka cukru
• sól
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. By zrobić salsę, wrzuć wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Odstaw na bok.
2. Przypraw filety solą i płatkami chilli.
3. Porządnie rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem
4. Dodaj oliwę i usmaż partiami filety. 2 minuty na stronę bez skóry i 3 minuty na stronę ze skórą. Skórka ma być fajnie chrupiąca.
5. Zdejmij z patelni i serwuj na talerzu. Na górę dodaj salsę i zieleninę, na jaką tylko masz ochotę.

Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi
Przepis: Reza

Składniki

8• 1 gotowa do pieczenia perliczka
• 100g rodzynek sułtańskich
• 150ml zimnej herbaty
• 30g masła
• 1 duża cebula porządnie posiekana
• 3 ząbki czosnku
• po 100g jasnych i ciemnych winogron, przepołowionych, bez pestek
• 40 prażonych orzechów laskowych, pokrojonych
• 150ml porto
• 50 ml soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej
• 1 laska cynamonu
• kilka listków laurowych
• sól i pieprz
• garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Weź mały rondelek, wlej do niego herbatę i wsyp rodzynki. Doprowadź do wrzenia.
3. Zdejmij z ognia i daj rodzynkom napęcznieć.
4. W międzyczasie rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym na tyle dużym, by zmieścić perliczkę.
5. Zarumień perliczkę z każdej strony i wyjmij.
6. W tym samym naczyniu podsmaż cebulkę, aż zmięknie.
7. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty.
8. Włóż perliczkę z powrotem do naczynia.
9. Dodaj rodzynki i herbatę, winogrona i większość orzechów.
10. Dodaj resztę składników, oprócz pietruszki.
11. Doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj naczynie i wsadź do piekarnika na około 45minut. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut.
12. Pamiętaj by co jakiś czas „podlewać” ptaka sosem. Perliczki mają to do siebie, że szybko wysychają. Trzeba się starać, by ptaszysko było porządnie nawilżone.
13. Na końcu dodaj pietruszkę, resztę orzechów i serwuj.

Wskazówka: Serwuj w całości na półmisku obsypanym pietruszką, pozostałymi orzechami i z sałatką z pęczaku.

Najlepszy sposobem na sprawdzenie, czy ptak jest już gotowy, jest wbicie szpikulca w najgrubszą część uda. Jeżeli wypływający sok jest czysty(nie ma krwistego koloru), to znaczy, że można już zabierać się do jedzenia.

Karkówka w morelowo – sezamowej glazurze z morelowo – migdałowymi kieszonkami
Przepis: Jenny

Składniki

9• 2-3 kg peklowanej karkówki bez kości/ baleronu
• 2 świeże liście laurowe
• 10 ziarenek czarnego pieprzu
• 6 goździków
• 6 ząbków czosnku

Glazura

• 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
• 1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego czosnku
• 3/4 szklanki cienko pokrojonych, suszonych moreli
• 2 łyżki stołowe brązowego cukru
• 2 łyżki stołowe sosu sojowego
• 1 łyżka stołowa płynnego miodu
• 1,5 szklanki soku morelowego lub pomarańczowego
• 1/2 szklanki dżemu morelowego
• sól i czarny pieprz
• 1 łyżeczka oleju sezamowego(opcjonalnie)

Syrop:

• szklanka wody
• szklanka soku morelowego
• szklanka białego cukru
• 3 goździki
• laska cynamonu
• 20 suszonych moreli
• 20 migdałów

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
2. Peklowane mięso umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i goździki.
3. Gotuj mięso przez 20 minut na każde 450 gram. Kiedy stanie się miękkie, zdejmij je z ognia(staraj się gotować na wolnym ogniu).
4. Pozwól mięsu wystygnąć. Zdejmij z niego skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, która sprawi, że mięso będzie później soczyste.

Glazura

1. Rozgrzej oliwę w małym rondelku, dodaj imbir i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
2. Dodaj morele, brązowy cukier i gotuj mieszając kolejną minutę.
3. Dodaj sos sojowy, miód, sok, dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny.
4. Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.

Wskazówka: Jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę zimnej wody.

Glazurowanie

1. Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty.
2. Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy zacznie bąblować, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło.
3. Pozostałą marynatę wymieszaj zsuszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
4. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz.

Przybranie z moreli nadziewanych migdałami

1. By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2. Nadziej morele migdałami.
3. Zmniejsz ogień i wrzuć morele do syropu. Nie pozwól, by syrop zbytnio zgęstniał, bo morele stwardnieją.
4. Wyłóż mięso na talerz i udekoruj morelami.

Wskazówka: Jeśli nie chcesz robić tak wymyślnego przybrania, wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz mięso grubą warstwą musztardy, lekko posypiesz brązowym cukrem i nałożysz cienką warstwę miodu. Pamiętaj, żeby pilnować mięsa i wyjąć je z piekarnika, kiedy zacznie bąblować.

Perfekcyjne pieczone ziemniaki
Przepis: Reza

Składniki

10• 4 duże ziemniaki, obrane i przekrojone na pół.
• 125 ml oleju i masła
• sól i pieprz
• smalec z kaczki

Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

2. Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i podgotuj 5 minut.
3. Odlej ziemniaki przy pomocy durszlaka i lekko potrząśnij lub nakłuj widelcem.
4. W międzyczasie wrzuć masło i olej na blachę do pieczenia i podgrzej w piekarniku, aż masło się rozpuści.
5. Wyjmij blachę z piekarnika i delikatnie ułóż ziemniaki.
6. Polej ziemniaki gorącym tłuszczem.
7. Przypraw solą i pieprzem i wrzuć do piekarnika.
8. Co jakiś czas polewaj ziemniaki tłuszczem.
9. Piecz około 50 minut, aż uzyskasz złocisty kolor a ziemniaczki staną się chrupiące. Podawaj na talerzu.

Wskazówka:użyj kaczego bądź gęsiego smalcu by nadać ziemniakom dodatkową głębię i bogactwo smaku.

Przepisy noworoczne

Włoska beza z owocami
Przepis: Jenny

Składniki

Beza włoska

11• 4 białka
• 1 łyżeczka białego octu winnego
• 225g cukru
• 6 łyżek stołowych wody

Nadzienie

• 300ml bitej śmietany
• 1 łyżeczka skórki ze świeżej pomarańczy
• 250g malin
• 150g jagód
• cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
2. Wyłóż formę do pieczenia papierem.
3. Wrzuć do miski białka jajek. Upewnij się, czy miska jest perfekcyjnie czysta.
4. Ubij białka mikserem na sztywną pianę.
5. Dolej łyżeczkę octu winnego.
6. Teraz czas na syrop. W rondelku zmieszaj cukier z wodą i podgrzewaj mieszając na średnim ogniu. Jeśli jakieś drobinki przykleją się do boków rondelka, to zlikwiduj je pędzelkiem i upewnij się czy się rozpuściły.
7. Kiedy cukier się rozpuści, doprowadź wszystko do wrzenia.
8. Kiedy syrop osiągnie odpowiednia temperaturę, wlej go do białek. Zrób to spokojnie, bez pośpiechu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką.
9. Gdy już wlejesz cały syrop, dalej trzep pianę dopóki całość nieco nie wystygnie i nie stanie się lśniąca i sztywna.
10. Poczekaj aż całkowicie wystygnie.
11. Weź woreczek do dekorowania i wypełnij go powstałą miksturą. Wyciśnij na papier do pieczenia 16 grubych kawałków, każdy po 6 cm długości.
12. Włóż wszystko do piekarnika i piecz przez 60 minut, aż stanie się jędrne.
13. Wyłącz piekarnik i otwórz jego drzwiczki. Poczekaj aż beza wystygnie.
14. Zmiksuj razem śmietanę, skórkę pomarańczową i miód.
15. 8 bez pokryj świeżym kremem, malinami i jagodami.
16. Przykryj pozostałymi 8 bezami i posyp cukrem pudrem.

Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny
Przepis: Reza

Składniki

12• 4x200g polędwicy wołowej
• sól i pieprz do smaku
• oliwa z oliwek
• 10 pokrojonych, suszonych pomidorów
• 50g sera feta
• pesto z bazylii
• 400g ciasta fransuskiego
• 1 jajko

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Ułóż polędwiczki na płaskiej powierzchni i przy użyciu ostrego noża natnij je wzdłuż tak, by powstała kieszonka.
3. Zmiksuj pomidory z fetą, podziel na 4 porcje i wsadź do kieszonek.
4. Natrzyj mięso oliwą, solą i pieprzem, podsmaż z każdej strony.
5. Ułóż ciasto francuskie na chłodnej powierzchni.
6. Podziel na 4 równe porcje.
7. Rozwałkuj każdy kawałek tak, by zmieściło się do niego mięso.
8. Rozsmaruj pesto na powierzchni ciasta tak, by przy każdej krawędzi zostało po 1 cm.
9. Ułóż mięso na cieście i porządnie zawiń.
10. Rozbełtaj na spodeczku jajko i przy użyciu pędzelka nasmaruj ciasto. Na górze każdego kawałka zrób 2 małe nacięcia, by para miała którędy uciekać.
11. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia tak, by łączenie ciasta było na dole a nacięcia na górze. Piecz przez 30 – 35 minut, aż ciasto się zarumieni.

Podawaj na talerzu z wybraną przez ciebie sałatką.

Terrina z wędzonego łososia
Przepis: Jenny

Składniki

13• 500g wędzonego łososia
• 1 szklanka serka śmietankowego
• 1/2 szklanki śmietany
• łyżka stołowa soku z cytryny
• 1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
• sól i pieprz
• 1łyżka stołowa świeżego koperku
• 2 pieczone czerwone papryki pokrojone w paski
• dymka cebuli pokrojona w długie paski

Przybranie

• 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
• cytryna pokrojona w łódeczki (1/8 cytryny)
• liście sałaty
• kapary

Przygotowanie

1. Pokrój połowę łososia i odstaw na bok.
2. Wymieszaj razem śmietanę, serek śmietankowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wrzuć koperek i pokrojonego łososia.
3. Weź formę do pieczenia 8×26 cm i wyłóż ją folią tak, by z każdej strony folia zwisała. Dno formy i jej boki wyłóż łososiem tak, by można go później zawinąć na nadzieniu.
4. Rozsmaruj połowę nadzienia na dnie formy, połóż na to pokrojoną w paski dymkę oraz paprykę i przykryj resztą nadzienia. Zawiń w łososia.
5. Teraz zawiń wszystko folią i odstaw na noc do lodówki. Jeśli nie na noc, to na przynajmniej 6 godzin.
6. Rozwiń z folii i odwracając formę wyłóż na talerz.
7. Posyp z góry szczypiorkiem i ułóż na liściach sałaty, kaparach i łódeczkach z cytryny.
8. Najlepiej robić to danie dzień przed podaniem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF