Dziś przypada Światowy Dzień Makaronu, ustanowiony w 1995 r. Kto ma dużo szczęścia, będzie obchodził ten szczególny dzień we Włoszech lub dobrej włoskiej restauracji. Makaron jest potrawą globalną, znaną w każdym zakątku świata, choć to Włosi spożywają go najwięcej i w najróżniejszych odmianach. Znają ich blisko sto!

Szczęściu warto czasem pomóc i pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni. Oczywiście włoskiego szaleństwa. Spróbujcie prostej i pysznej potrawy na makaron z warzywami. Buon appetito!

Prosty przepis na warzywne penne z Szynką z Beczki JBB

warzywne-penne-z-szynka-z-beczki-jbbSkładniki:

  • 25 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 różyczki brokułu
  • 20 g zielonego groszku
  • 10 g Szynki z Beczki JBB
  • 0,5 cebuli
  • gałka muszkatołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 100 ml śmietanki 30% lub w wersji fit – jogurt naturalny.

Przygotowanie:

Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i szynką. Dodajemy warzywa, a następnie śmietankę. Gdy warzywa już zmiękną, na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF