Apetyczne rurki. Buon appetito!
Dziś przypada Światowy Dzień Makaronu, ustanowiony w 1995 r. Kto ma dużo szczęścia, będzie obchodził ten szczególny dzień we Włoszech lub dobrej włoskiej restauracji. Makaron jest potrawą globalną, znaną w każdym zakątku świata, choć to Włosi spożywają go najwięcej i w najróżniejszych odmianach. Znają ich blisko sto!
Szczęściu warto czasem pomóc i pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni. Oczywiście włoskiego szaleństwa. Spróbujcie prostej i pysznej potrawy na makaron z warzywami. Buon appetito!
Prosty przepis na warzywne penne z Szynką z Beczki JBB
- 25 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 różyczki brokułu
- 20 g zielonego groszku
- 10 g Szynki z Beczki JBB
- 0,5 cebuli
- gałka muszkatołowa
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 100 ml śmietanki 30% lub w wersji fit – jogurt naturalny.
Przygotowanie:
Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i szynką. Dodajemy warzywa, a następnie śmietankę. Gdy warzywa już zmiękną, na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Dodaj komentarz