Święto Dziękczynienia, czyli czwarty czwartek listopada to dzień, w którym wiele amerykańskich rodzin spotyka się przy suto zastawionym stole. Niepodważalną gwiazdą tego dnia jest indyk.

W rolach drugoplanowych najczęściej pojawiają się ciasto dyniowe i przeróżne sosy na bazie rubinowych żurawin. Niemal każdy indyk jest przyrządzany w ten sam sposób, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać mu odrobinę pikanterii z amerykańskim sosem TABASCO®.

 

Święto Dziękczynienia jest jednym z największych amerykańskich świąt, a ze względu na to, że czczą je wszyscy – muzułmanie, Żydzi i chrześcijanie – nie jest świętem religijnym. Ten wyjątkowy dzień poświęcony jest upamiętnieniu wydarzeń roku 1621. Wówczas pielgrzymi, którzy późną jesienią dotarli do Plymouth w stanie Massachusetts, bez pomocy lokalnych mieszkańców nie przeżyliby nadchodzących mrozów. Zbliżała się zima, głód, chłód, więc Indianie nauczyli ich polować na dzikie ptaki – indyki. To właśnie one uratowały wtedy życie pielgrzymów, a na pamiątkę tego wydarzenia,
w ostatni czwartek listopada je się w każdym amerykańskim domu indyka.

 

Sposób pieczenia indyka, który często w piekarniku spędza kilkanaście godzin, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mimo że, we wszystkich domach, to wyjątkowe danie jest przyrządzane
w podobny sposób, to najczęściej różni je farsz. Indyka można wypełnić wątróbką i rodzynkami lub jabłkami, selerem, cebulą i marchewką czy dowolnymi przyprawami – czego tylko dusza zapragnie. Oczywiście, jak na Amerykanów przystało, sklepowe półki uginają się od przeróżnych gotowych nadzień. Wiadomo jednak, że nic tak nie smakuje, jak danie przyrządzone własnymi rękami, doprawione krztyną miłości. I tu właśnie można poszaleć, wybierając oryginalny  dodatek do tradycyjnej potrawy.

 

Tego dnia na stołach królują prawdziwe amerykańskie przysmaki, a każdy z nich idealnie pasuje do pierwszoplanowego indyka. Błyszczące czerwone żurawiny, złote kolby kukurydzy, pieczone ziemniaki, aromatyczne placki z dyni. Hitem ostatnich lat jest TABASCO®, które delikatnym tradycyjnym daniom dodaje nieco ostrości, jednocześnie podkreślając ich smak.  Co ciekawe, ten pikantny sos sam posiada długoletnią tradycję i od 1868 roku sukcesywnie podbija  podniebienia Amerykanów. Dlatego teraz, obok długo wypiekanego indyka, dumnie prezentuje się na stole w różnych wariacjach, np. w ziołowym maśle z TABASCO® lub zaskakująco pikantnej muffince z dyni.

 

Poniżej przedstawiamy przepis na świątecznego indyka z pikantnym masłem:

 

 

Indyk na Święto Dziękczynienia z ziołowym maśle z TABASCO®

 

Przepis na 12-14 porcji.

Wartości odżywcze w porcji: 1010kcal, 100g białka, 52g węglowodanów, 42g tłuszczu.

 

Składniki na farsz

2 łyżki masła lub margaryny

2 posiekane łodygi sera naciowego

1 posiekana zielona papryka

1 posiekana czerwona papryka

1 duża cebula

500g pokrojonej w paski ketmii piżmowej (okry)

1 łyżka oliwy z oliwek, np. Bertolli Gentile

200g pokrojonej w kostkę, hiszpańskiej kiełbasy

500g małych, obranych i przeciętych na pół krewetek

6 filiżanek grzanek (podsmażony chleb, pokrojony w kosteczkę)

1 szklanka bulionu z kurczaka

1 duże jajko

2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

1 łyżka TABASCO® Original

7-8kg świeżego lub mrożonego indyka

 

Ziołowe masło z TABASCO®

2 łyżki miękkiego masła lub margaryny

2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

2 łyżeczki TAABSCO® Original

Ciemne winogrona (opcjonalnie)

Świeże zioła (opcjonalnie)

 

Przygotowanie farszu:

Roztopić masło na patelni na średnim ogniu, dodać selera, paprykę i cebulę. Dusić ok. 5 minut,
a następnie dodać okrę. Podsmażać kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Gotową mieszaninę przekładamy do osobnej miski. Ponownie rozgrzewamy patelnię
i dodajemy oliwę, a gdy będzie gorąca, wrzucamy kiełbasę i porządnie podsmażamy. Usmażoną kiełbasę dodajemy do miski z warzywami.

 

Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu dodajemy krewetki i smażymy na średnim ogniu, aż staną się lekko różowe. Przekładamy całość do osobnej miski, dodajemy grzanki, bulion z kurczaka, jajko, natkę z pietruszki, TABASCO® i dokładnie mieszamy.

 

Przygotowanie indyka:

Rozgrzewamy indyka do 325 stopni Celsjusza. Czyścimy indyka z podrobów i wycinamy szyję. Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, dobrze odsączamy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

 

Przygotowanie ziołowego masła z TABASCO®:

Mieszamy miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki i sos TABASCO® w małej misce. Delikatnie odzie  skórę od piersi i ręką, równomiernie smarujemy mięso indyka pod skórą. Zaszyj szyję, wypełnij  indyka farszem i zaszyj też drugi otwór. Zwiąż razem nogi indyka, a skrzydła zawiń z tyłu ptaka. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie, piersią do góry.

 

Piecz około 3 godzin, co jakiś czas smarując tłuszczem, aż soki wypływające z indyka staną się jasne,
a po przebiciu mięsa termometrem, będzie miało ok. 90 stopni Celsjusza. Tak przyrządzonego danie wyjmujemy na półmisek i pozostawiamy go na 15 minut by odpoczął, a sos przelewamy do sosjerki.

 

*Gotowego indyka dekorujemy okrą, winogronami i świeżymi ziołami. Jeżeli pozostało trochę niewykorzystanego farszu, można go umieścić w brytfannie, przykryć folią aluminiową i wstawić do pieczenia na 45 minut przed końcem pieczenia indyka. Tak przyrządzonym farszem można udekorować potrawę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF