3 powody, dla których latem warto pić białe wino
Zimne piwo, ewentualnie schłodzone, kolorowe drinki – z pewnością w upalne dni preferujemy właśnie taki alkohol. Podpowiadamy, dlaczego latem warto też sięgnąć po białe wino.
Przede wszystkim – jest pyszne i można je pić cały rok. Ale to niejedyny powód. Poniżej podajemy 3 bardzo sensowne argumenty, które przemawiają za letnią konsumpcją białego wina.
Powód 1 – pasuje do letnich przekąsek
Latem rezygnujemy z ciężkich potraw w rodzaju smażonych mięs czy zawiesistych zup. Kiedy na zewnątrz jest gorąco, preferujemy ryby, sałatki, chłodniki, świeże owoce i lody. Większość wymienionych potraw smakuje wyśmienicie z białym winem. – Łagodne białe wino będzie się idealnie komponować z rybą w galarecie, owocami morza, a także warzywami, zarówno surowymi, jak i duszonymi. Warto też wypróbować je w połączeniu z sałatkami z dodatkami owoców, np. szpinakowo-truskawkową. Z kolei wielbiciele nadmorskich potraw, czyli przede wszystkim smażonych, duszonych i wędzonych ryb, powinni do nich dobrać nieco cięższe białe wino o zdecydowanym aromacie – radzi Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani.
Powód 2 – najlepiej smakuje schłodzone
O ile idealny zimowy wieczór możemy sobie wyobrazić jako odpoczynek z lampką czerwonego wina przy kominku, o tyle lato to czas picia białego trunku z przyjaciółmi, na tarasie albo na plaży. Białe wino najlepiej smakuje schłodzone, jeśli dodatkowo wybierzecie lekko kwaskowate, o wyczuwalnych, owocowych nutach, orzeźwi was ono i wprawi w doskonały nastrój.
Powód 3 – jest lżejsze niż czerwone
Spójrzmy na Gruzinów – piją oni bardzo duże ilości wina, które leży u podstaw tamtej kultury. Jak to się dzieje, że cieszą się dobrym zdrowiem, a spożywanie tego trunku to zawsze radosna, nierozerwalnie związana z przyjaźnią i ucztowaniem, czynność? – Gruzińska tradycja picia wina liczy już kilka tysięcy lat i jest bardzo złożona. Warto wspomnieć, że Gruzini piją głównie białe wino, które zasadniczo zawiera mniej czystego alkoholu, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje migren – informuje ekspert Marani. Bierzmy więc przykład z Gruzinów i nie obciążajmy latem i tak zmęczonego upałem organizmu ciężkim, treściwym, czerwonym winem. Pijmy białe!
Białe wino to trunek na cały rok. Stołowe będzie pasować do codziennego, lekkiego obiadu, regionalne czy limitowane doskonale uświetni każde przyjęcie. Jednak latem możemy dodatkowo odkryć jego orzeźwiające walory oraz łączyć je z typowo wakacyjnymi potrawami. Pozostaje więc tylko życzyć – smacznego!
Dodaj komentarz